Wim Masker column Buitenspel: KNVB grijp in!

GRONINGEN - Een berichtje in dagblad De Gelderlander vorige week: Voetbalvereniging DOVO uit Veenendaal wil niet meer dat de soms zeer jonge leden van haar jeugdteams op stage gaan bij profclubs.

,,Per direct werken wij niet meer mee aan verzoeken om kinderen onder 10 jaar uit te nodigen. De belangrijkste reden is dat we het veel te vroeg vinden om jonge kinderen uit het veilige amateurklimaat en eigen omgeving te halen, wat in onze ogen pedagogisch niet verantwoord is.” zegt hoofd opleidingen Michael Brussen. Zijn voorzitter Jan Willem de Groot staat vierkant achter het besluit. ,,Wij zijn van mening dat de jongste jeugd te jong is en de verwachtingen te hoog zijn. Vaak zorgt dat voor teleurstelling achteraf bij kinderen en ouders. Ik ben van mening dat talent er vanzelf uit komt op latere leeftijd.”

DOVO heeft groot gelijk. Het wonderlijke is dat al die profclubs die meedoen aan de ratrace om dat ene uitzonderlijke talent het eigenlijk met de amateurclub eens zijn. Angst om talent mis te lopen regeert echter. Voor een paar vermeend grote talenten tuigen zij hele teams op en laten ook minder getalenteerde jonge kinderen van 7, 8, 9 en 10 jaar dagelijks soms grote afstanden afleggen. Een jongetje van tien uit Delfzijl gaat dagelijks op en neer naar Heerenveen, een jongetje van negen uit Groningen naar Zwolle. Want regioprofclub FC Groningen begint niet eerder dan met teams onder twaalf… om pedagogische redenen.

KNVB doe er wat aan. Bescherm jonge kinderen en verbiedt profclubs kinderen jonger dan 10 jaar aan te trekken.