Herinnerings in beeld: Blekerstraat 12

GRONINGEN - De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Blekerstraat 12

“Koud? Neem Nibbelke’s ondergoed en u kunt er weer tegen”, luidt een winterse advertentie van Tricotagefabriek J.E. Nibbelke in het Nieuwsblad van het Noorden. Het is 1967, medewerkers van de firma zijn aan het werk in de fabriek aan de Blekerstraat. Een pand dat sinds 1904 al gonst van bedrijvigheid, toen architect A.J. Sanders het opleverde aan J.A. Huizinga, als uitbreiding van Huizinga’s Meubelfabriek ‘Nederland’. Men kon hier terecht voor complete woninginrichting, met name de stoelen waren erg in trek. Afgezien van de bedrijven die zich hier ooit gevestigd hebben, is het pand op zichzelf al een bezoek waard. Tijdens de bouw heeft Sanders het vooraanzicht laten decoreren met zandstenen reliëfs. De twee aan weerszijden tonen geknielde meubelmakers, waarvan de een boor en de ander een zaag hanteert. Deze afbeeldingen verwijzen naar de oorspronkelijke functie van het gebouw: een meubelfabriek. In het midden is een pauw afgebeeld, die symbool staat voor trots. Want trots, dat straalt dit bouwwerk, met zijn glazen voorgevel, zeker uit. Helaas hebben de Groninger Archieven geen foto van het pand in de collectie.

Nieuwsgierig? Stichting ‘Huizinga Meubel Nederland’ organiseert nog tweemaal, op 15 december 2018 en 19 januari 2019, een 1,5-durende stadswandeling in het thema ‘Sporen van J.A. Huizinga’, met als startlocatie het pand Blekerstraat 12. Na de wandeling wordt de expositie ‘Made in Stad. Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’ in het Noordelijk Scheepvaartmuseum bezocht. Deze tentoonstelling is voor iedereen tot en met 10 februari 2019 te bezichtigen.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Frances Duregger.