FC Groningen net niet goed genoeg

GRONINGEN - Een uur lang was FC Groningen beter dan Feyenoord, maar net niet goed genoeg om de slordig spelende Rotterdammers te verslaan. Maar mogelijk wel goed genoeg voor de vier resterende duels.

Met maar liefst negen nederlagen en slechts drie zeges staat FC Groningen nu op een plaats die aan het einde van het seizoen verplicht tot deelname aan de nacompetitie. Voetballend gezien behoort de ploeg van trainer Danny Buijs alweer een tijdje tot het zogenoemde linker rijtje. Maar voetbal is helaas voor Buijs geen jurysport.

‘Vanouds’

Tegen Feyenoord speelde FC Groningen de eerste twintig minuten overigens ‘vanouds’ slecht. Alsof er geen afspraken waren gemaakt om druk te zetten op vormgever Jordy Clasie en het oppakken van diepgaande tegenstanders in de zone. Het leverde de thuisclub de vroege 1-0 op van Jens Toornstra. FC Groningen speelde in de openingsfase zo ondermaats dat de 1-0 de voorbode leek te zijn van een grote nederlaag. Maar Feyenoord hield het hoge tempo niet vol en FC Groningen hervond het zelfvertrouwen.

Onzuiver

Zodra het FC Groningen lukt om de bal bij de creatievelingen in de voorste linie te krijgen, kan de ploeg heel aardig voetballen, zo bleek ook weer in De Kuip. Probleem is alleen de vaak ontoereikende opbouw van achteruit. De opbouw is niet meer zo traag als in de tijd dat Etienne Reijnen het betere breiwerk voor zijn rekening nam, maar slaat nu juist vaak door naar de andere kant: ongecontroleerde lange halen naar voren. Doelman Sergio Padt en de vier verdedigers voor hem hanteren veelvuldig de te gehaaste, onzuivere, diepe bal die bij gebrek aan lengte en kopspecialisten voorin meestal tot balverlies leidt. Het verklaart waarom FC Groningen een van de clubs is met het laagste percentage zuivere passes: net geen 70 procent. Zodra het lukt om via combinatievoetbal of via zuivere dieptepasses de aanvallers te bereiken, is het spel vaak leuk om naar te kijken. Het creatieve duo Mimoun Mahi en Ritsu Doan weet elkaar gemakkelijk te vinden en is door zijn zwervende acties lastig te verdedigen. Waar het bij FC Groningen aan ontbreekt is een derde afmaker. Pikken genoemde twee nog geregeld een goaltje mee, meer spelers die gemakkelijk afronden telt de selectie niet. Michael Breij misschien, maar de beloftentopscorer van vorig seizoen tobt al vanaf het begin van de voorbereiding met blessures en ontbrak ook zondag in Rotterdam.

Dissonant

Mateo Cassierra was zondag de dissonant bij FC Groningen. De jonge Colombiaan was weer eens slap in de duels, zette voortdurend schijndruk en was nauwelijks aanspeelbaar. Hij was het ook die Clasie liet begaan bij de 1-0. De vormgever van Feyenoord kon ongestoord aanleggen voor de dieptepass die Clasie alleen voor Padt zette. In 45 minuten kwam Cassierra tot vijftien balberoeringen. Daarna kwam één op de drie bij de tegenstander terecht.

Zijn vervanger Ajdin Hrustic deed het een stuk beter: 41 keer aan de bal en in 81% procent van de gevallen een goede voortzetting. Sinds enige tijd zien de trainers Hrustic meer als een speler voor het aanvallende kwartet dan voor een van de controlerende posities. Toen Hrustic in de laatste tien minuten de controleursplek van Reis moest overnemen, was dat merkbaar. Feyenoord kreeg ineens weer volop de ruimte en daardoor kansen.

Wim Masker.