Boze studenten spuiten rode vierkanten op RUG-gebouwen

GRONINGEN - Actievoerders van WoinActie hebben vannacht rode vierkanten gespoten op het bordes van het Academiegebouw en het bestuursgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

De actie is gericht tegen het college van bestuur, verduidelijkt een van de actievoerders. “Het is tijd dat het college van bestuur van de RUG de stafleden en studenten die willen demonstreren tegen het afbraakbeleid van Den Haag daadwerkelijk steunt.”

Op vrijdag 14 december organiseert WOinActie een landelijke demonstratie in Den Haag tegen de bezuinigingen op het academisch onderwijs. Het college van bestuur van de RUG heeft in een officieel statement te kennen gegeven de demonstratie te steunen. “Woorden zijn echter geen daden,” aldus een van de actievoerders. “De zogenaamde steun van het college van bestuur is gebakken lucht.”

Tijdens de universiteitsraadvergadering van 15 november meldde het college van bestuur dat docenten die naar de demonstratie willen gaan een vrije dag moeten nemen indien zij onderwijsverplichtingen hebben. Tevens zal er geen geld beschikbaar worden gesteld ter ondersteuning van de demonstratie.

In tegenstelling tot de Universiteit van Amsterdam (UvA), Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht wil het college van bestuur van de RUG niets met WOinActie te maken hebben. De actievoerders roepen het college van bestuur op om het voorbeeld van de UvA te volgen: daar worden stafleden en studenten actief gestimuleerd de demonstratie op 14 december bij te wonen. Op die dag wordt er op de UvA geen aanwezigheidsplicht gehandhaafd en worden door het college van bestuur bussen geregeld.