Recordaantal bezoekers en spraakmakende gasten tijdens IDFA

GRONINGEN - De afgelopen vier dagen vertoonde het Groninger Forum meer documentaires dan ooit tijdens de Groningse editie van het grootste documentairefestival ter wereld, het IDFA.

In vele gevallen waren de voorstellingen voorzien van inleidingen, Q&A’s en nagesprekken met filmmakers, journalisten en andere spraakmakende gasten, onder wie Sylvana Simons, Eelco Bosch van Rosenthal en Pieter Waterdrinker. Ruim 3100 bezoekers kwamen af op de bijna 40 titels die tijdens het festival vertoond werden.

Populaire films tijdens het IDFA in Groningen weekend

Het festival opende donderdag 22 november met de film Genesis 2.0, met inleiding door biohacker Peter Joosten. Na de voorstelling van American Dharma vertelden journalist Eelco Bosch van Rosenthal en Tim Jelfs (American Studies) aan een volle zaal meer over hoofdfiguur Steve Bannon. Op zaterdag kon de film Bellingcat – Truth in a Post-Truth World rekenen op een uitverkochte zaal door de aanwezigheid van burgerjournalist Benjamin Strick voor een nagesprek. Andere titels die volle zalen trokken waren Free Solo, Three Identical Strangers, Buddy, Putin’s Witnesses en Kabul, City in the Wind. Misschien wel de meest spraakmakende gast van het hele weekend was Sylvana Simons, die samen met regisseur Ingeborg Jansen door journalist Rosa Timmer werd geïnterviewd over de documentaire Sylvana, Demon or Diva.

IDFA Audience Favorites

Bezoekers met keuzestress konden traditiegetrouw op zondag de hele dag genieten van de favorieten van de Amsterdamse editie van het festival. Bezoekers zagen vier in Groningen nog onvertoonde documentaires, namelijk Beloved, The Silence Of Others, Dark Corner en Don’t Be A Dick About It.

Grootste documentairefestival van Europa

Het IDFA is het grootste documentairefilmfestival van Europa en geldt al jaren als dé ontmoetingsplek voor makers en publiek. Het Groninger Forum ging een duurzame samenwerking aan met het IDFA en presenteert in dat kader sinds 2013 een pocketeditie.