Pieter Waterdrinker neemt Tzum-prijs in ontvangst bij talkshow Onder de vulkaan

GRONINGEN - Pieter Waterdrinker zal komende zondag, 25 november, de Tzum-prijs in ontvangst nemen bij talkshow Onder de vulkaan.

Een beker en 95 euro won Pieter Waterdrinker voor een zin uit Tsjaikovskistraat 40. De Tzum-prijs (een euro per woord in de winnende zin) wordt toegekend aan de schrijver die de mooiste zin van het jaar schreef. Waterdrinker is in Groningen voor het Idfa-festival waar hij een inleiding zal verzorgen bij een documentaire.

De winnende zin uit Tsjaikovskistraat 40 was:

‘Zou deze stad op een andere breedtegraad liggen, in een ander landschap, met een andere stand van de zon, zonder de ellenlange grijze maanden van regen, mist en grauwheid, niet op deze schrale moerasgrond staan, in de bodem waarvan de botten liggen van de ontelbare stakkers die hun leven bij de bouw ervan hebben gelaten, maar op een rots, te midden van fraaie glooiende heuvels, met de zwartinkten silhouetten van olijfbomen en cipressen, dan zou Sint-Petersburg met zijn grande armée van mintgroene, zachtroze, bosbesrode en geel gesausde pleisterwerkgevels Florence met gemak naar de kroon steken.’

In de talkshow over literatuur, wetenschap en kunst Onder de vulkaan van Roos Custers en Coen Peppelenbos zijn verder te gast: vertaler Peter Bergsma over zijn vertaling van Onder de vulkaan. Maaike Meijer over haar biografie Hemelse mevrouw Frederike, de biografie over F. Harmsen van Beek en Bernard Heesen, glaskunstenaar.

De talkshow in het Grand Theatre te Groningen begint om 15.00 uur. Entree € 8,50, CJP/Student € 6,50.