Marktplaats steeds populairder onder Stadjers: 'Het geeft een extra dimensie aan mijn prachthobby'

GRONINGEN - Nooit eerder handelden zo veel Stadjers via Marktplaats als in 2018. Meer dan 42 procent van de Groningers was actief op de site. 12 procent meer dan in 2016.

Door Dion Smits en Tomas Plagge.

Achter de voordeur van een tussenwoning aan de Grote Rozenstraat, grenzend aan het Noorderplantsoen verschuilt zich een bijzondere verzameling ansichtkaarten. De kaarten van hartstochtelijk Marktplaatsgebruikster Harmke Eisen (62).

Bij binnenkomst is te zien dat het verzamelen op zich, niet uit de lucht is komen vallen. Zowel de hal als de werk- en woonkamer staan vol beeldjes, kaartjes, potjes, schilderijtjes, vazen en tegeltjes. Uiteraard ontbreken de ansichtkaarten niet. In iedere hoek van de kamer is een in elastiek gebonden bundel te vinden.

Ansichtkaarten

,,Het begon toen ik een jaar of 14 was. Ik had een penvriendin uit Frankrijk en stuurde haar ansichtkaarten van mijn woonplaats. Toen dacht ik ‘hé, die wil ik zelf ook wel ’.’’ Jaren later mondde dat uit in een fanatieke hobby.

Veel partijen ansichtkaarten heeft ze via buren, kennissen en familie op de kop weten te tikken. De oorspronkelijke Friezin uit Blija (nabij Holwerd) struinde verzamelbeurzen door heel het land af en begon in 2006 met het handelen via Marktplaats. Inmiddels heeft ze meer dan 700 advertenties.

Groei Marktplaats

Ondanks de toenemende concurrentie van de app Letgo, Facebook verkoopgroepen en tweedehandswinkels blijft Marktplaats groeien, blijkt uit onderzoek naar de handelsactiviteiten. Iedere maand maken ruim acht miljoen mensen gebruik van de website. Zowel particulieren als bedrijven. In Groningen worden schoenen, studieboeken, damesfietsen en bankstellen het vaakst verkocht. Voor velen is ‘marktplaatsen’ een bijbaan geworden en voor sommigen een tijdrovende hobby.

,,Soms ben ik van drie uur ‘s middags tot acht uur ‘s avonds bezig met kaartjes inscannen. Ik vergeet dan zelfs te eten. Het is een prachthobby waar Marktplaats een extra dimensie aan heeft gegeven’’, vertelt Eisen.

Bijzondere verhalen

Ze doelt op hetgeen wat ze sinds jaar en dag vraagt aan de kopers: de koopreden. Talloze bijzondere verhalen volgden. Toen iemand onlangs een kaartje van een meeuw op een vlaggenstok (Terschelling) kocht, kwam een ontroerend verhaal in haar mailbox.

,,Die mevrouw scheef mij: ‘Mijn man is jaren geleden zoek geraakt tijdens een strandwandeling met de hond, we zijn gaan zoeken en de hond zat jankend bij zijn kleren op het strand. Zes dagen later werd hij gevonden door zeilers.’ Opzoek naar antwoorden schakelde ze een spiritueel medium in om te kijken of ze haar verder konden helpen. Tevergeefs, maar sinds dien had ze een bijzondere band met meeuwen. Het gaf haar rust.’’

Voor Harmke zijn deze verhalen niet in geld uit te drukken. ,,De verhalen die ik krijg gaan vaak veel verder dan ‘ik verzamel ansichtkaarten van mijn geboorteplaats’’’. Zo stuitte ze zelfs via haar handel op een oude kennis en een ver familielid.