Ubbo Emmius als joker

GRONINGEN - De makers van het kaartspel Krek! willen de verhalen van Groningen tot leven laten komen. Volgens hen draait het niet alleen om kennis en geluk, maar ook om de gezelligheid.

Door Ingrid de Vries

Wat is er bekend over het Peerd van Ome Loeks? Wat zit er eigenlijk in een eierbal? Wat is het verhaal achter het standbeeld van Bruintje Beer? Zomaar drie onderwerpen die in het kennisspel Krek! Groningen aan de orde komen. Door vragen over Groningen en Groningers goed te beantwoorden worden stukken van een tekening verzameld. Degene die als eerste de tekening compleet heeft, wint het spel.

Volgens bedenker Kees Frenay (63) is winnen niet de belangrijkste missie. „Het gaat erom dat mensen samen lol hebben en dat zij over Groningen praten”, stelt hij. Als communicatieadviseur wilde hij 25 jaar geleden graag iets doen voor het toerisme. Er ontstond een kennisspel met allerlei vragen over de stad Groningen en omgeving: ‘Rondje Groningen’.

Krek

Rondje Groningen werd enthousiast ontvangen, maar na al die jaren bleek een update nodig. Een actuele versie van het spel kwam vorig jaar uit en onlangs werd de verpakking vernieuwd. De naam is aangepast naar ‘Krek! Groningen’. Frenay legt uit: „Het woord krek betekent ‘precies’. Van: precies, zo is het. Het is eigenlijk een heel Nederlands woord.”

Gerrit Brand (62) van Uitgeverij Nobelman zorgde ervoor dat het spel in de provincie werd verspreid bij boekwinkels, cadeaushops en speelgoedwinkels. Hij staat positief tegenover alle veranderingen. „De vragen moesten weer actueel worden. Heel weinig mensen zullen nog weten wie in 1993 de Commissaris van de Koningin was. Ook wilden we het spel origineler maken. Er is daarom een extra spanningselement toegevoegd.”

Vierhonderd vragen

„Het huidige spel bevat in totaal vierhonderd vragen, maar ik denk dat we er als team zo'n achthonderd hebben bedacht”, herinnert Frenay zich. „Voor spelers blijft het interessant, omdat je iedere keer andere vragen tegenkomt.” Om het verloop verrassend te houden zijn speelkaarten van drie historische personen toegevoegd. Frenay: „Met kennis kom je ver, maar je kunt er zomaar met de winst vandoor gaan als deze kaarten op een slimme manier worden gebruik”.

De behulpzame Ubbo Emmius kan als joker worden ingezet wanneer een speler het antwoord op de vraag niet weet. Bij Bommen Berend wordt een kaart afgepakt. De gevolgen zijn het grootst bij de Sint Martinus-kaart: dan moet de helft van de kaarten, net als Sint Martinus ooit deed met zijn mantel, worden afgestaan. Is de barmhartige Sint Martinus de slechtste kaart? „Dat hangt van het perspectief af”, oordeelt Frenay, „Je kunt met die kaart ook anderen helpen”.

Spelenderwijs

Gerrit Brand geeft normaal gesproken boeken uit. Toch lijkt hij met veel enthousiasme dit spel uit te brengen. „Een boek uitzoeken is een persoonlijke keuze. Wat iemand anders leuk vindt om te lezen, geldt misschien niet voor mij”, legt hij uit, „Dit spel spreekt een grote groep aan: jongeren en ouderen. Je kunt je laten verrassen door dingen uit jouw eigen omgeving. En iedereen leert ervan. Spelenderwijs krijg je uitleg over allerlei onderwerpen.”

Er zijn volop plannen voor de toekomst. Er is een Krek! Friesland uitgebracht en volgend jaar komt er een versie voor Drenthe uit. De makers hebben overigens niet de verwachting dat heel Nederland ‘aan de Krek!’ gaat. „Je moet dit voor streken doen waarmee mensen zich verbonden voelen. Dat is volgens mij het geval in Drenthe, Friesland en Groningen”, licht Frenay toe, „Hier in de stad voelen veel inwoners zich een Groninger. Iemand uit Arnhem zal misschien niet zo snel zeggen: ‘Ik ben een Arnhemmer’. Dat is het verschil. Eigenlijk heeft bijna iedereen wel iets met Groningen”. Die verbondenheid lijkt het belangrijkste spelelement te zijn.