Herinnerings in beeld: verkiezingen 1974

GRONINGEN - De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: verkiezingen, 1974.

Voor de Provinciale Statenverkiezingen worden de stembussen in de hal gecontroleerd door de bodes van het stadhuis. Van oudsher stembureau 1 met de burgemeester als voorzitter en de wethouders als leden. Onder de stemmers daar waren onder de binnenstadsbewoners traditioneel dames van lichte zeden, oud-schippers en Stadjers zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het gemeentebestuur telde ’s avonds ook de stemmen. De dag na de verkiezingen wist Stadjer in zijn column in het Nieuwsblad van het Noorden verder te melden dat de eerste drie biljetten die de communistische wethouder Niemeijer openvouwde voor de VVD waren.

Michael Hermse.

Wilt u meehelpen om de jaren 60 en 70 in beeld te brengen? Doe dan mee aan het nieuwe Maak Geschiedenisproject Het beeld van Groningen van de Groninger Archieven. Meld u aan voor de introductieavond op 27 november via www.groningerarchieven.nl en maak kennis met Persfotobureau D. van der Veen.