Een kijkje op de Korremarkt

GRONINGEN - Iedere woensdag trekt jong en oud naar de Korremarkt aan het Floresplein in de Korrewegwijk. „Hier is nog tijd voor een praatje.”

Door Akke Boonstra

Je fietst er een paar wijken voor door, komt studenten tegen, moeders met kinderen of een kat die zo tevreden in de zon zit dat je je niet kunt voorstellen dat hij ooit nog van zijn plek komt. Plots doemen daar de eerste kramen op: je ruikt de vis, je ziet het fruit. De Korremarkt is in volle gang. In de buurtkraam, georganiseerd door wijkcoöperatie GoeieBuurt, mogen buurtbewoners iedere woensdagmiddag hun artikelen verkopen. Dit keer in de aanbieding: honing uit eigen tuin van Fabiola Franzky. Platenverzamelaar Dirk Wijbenga vergezelt hen met zijn platen jazz, house en klassiek.

De Korremarkt is in het leven geroepen door de bewoners zelf. Toen de buurt in november 2016 een zogeheten G100 organiseerde - middels loting werden honderd buurtbewoners gevraagd na te denken over de buurt - kwam duidelijk naar voren dat men een ontmoetingsplek wilde voor de Korrewegwijk. En zo geschiedde. „We zochten naar een plek voor jong en oud, waar studenten en gezinnen komen en die allerlei culturen trekt”, zegt Rik Hagt, één van de initiatiefnemers. Hij wandelt van kraam naar kraam. „Vroeger hadden we daar misschien een kerk voor, maar nu kan de markt net zo goed zo'n functie hebben.”

Boodschappenjongen

Inderdaad: de Korremarkt trekt vele vaste bezoekers. „Er komt hier een gemêleerd publiek, van oude mensen tot studenten”, zegt groenteboer Jack van Dijk van Demi-Fruit. „We staan ook op de Vismarkt en in Leeuwarden, maar deze markt is veruit het gezelligst. Op de Korremarkt is nog tijd voor een praatje. Zo kwam vanochtend een mevrouw langs die we al een paar weken niet hadden gezien. Zij had een nieuwe heup gekregen. Een tijd lang zagen we alleen haar man - ‘ik ben de boodschappenjongen’, grapte hij dan - maar het is leuk dat deze mevrouw ook weer eens een praatje komt maken.”

Eelke Terpstra is een andere vaste bezoeker van de groentekraam. Inmiddels heeft hij een vast patroon ontwikkeld: eerst naar de Albert Heijn, dan naar de Korremarkt voor groente en fruit. „Dat is hier veel goedkoper”, zegt Terpstra. Hij eindigt zijn marktbezoek vaak met een visje bij de viskraam. „Ik heb nog nooit zoveel vis in mijn leven gehad.”

Kaasboer

Verderop koopt Mariëtte Rust haar kaas bij de kaasboer. In tegenstelling tot Eelke Terpstra is zij niet een vaste bezoeker, maar een wijkmarkt als de Korremarkt trekt haar zeker aan. Ze is eigenlijk op doorreis. „Ik ben docent en ga straks lesgeven in het centrum. Dan is het handig als ik niet eerst de hele stad door hoef.” Mariëtte Rust zet haar fiets even neer om geld te overhandigen aan de kaasboer. „Een markt als deze heeft iets gemoedelijks”, gaat ze verder. „Bovendien is de markt nog een beetje middeleeuws. Daarmee bedoel ik dat het menselijker is, kleinschaliger.”

En de buurtbewoners in de buurtkraam? Fabiola Franzky en haar zoon Léon verkopen vol trots hun potjes honing. Over de oogst van dit jaar valt niets te klagen. „De honingbijen konden lekker lang vliegen deze zomer”, verklaart Fabiola. Ook platenverzamelaar Dirk Wijbenga heeft de buurtstand nog niet verlaten. Jong en oud snuffelt tussen zijn platenverzameling. „De ouderen gaan voor klassiek, de jongeren voor house of jazz.” Dat ruimt zijn verzameling ook meteen een beetje op. „Als ik nou zes van de acht platen van Bachs Brandenburger Concerten verkocht krijg, houd ik er nog twee over. Ze hebben er hier in ieder geval genoeg interesse voor.”