Frans Le Roux gaat live

GRONINGEN - Tekenaar Frans Le Roux (1949) is van 1 tot en met 21 december live aan het werk in het Nederlands Stripmuseum. Een performance. ‘We maken er een spektakel van!’

De tentoonstelling van Frans Le Roux in het Nederlands Stripmuseum opent 21 december. Een ruime overzichtstentoonstelling van zijn werk van 1983 tot heden. Daarvoor vanaf 1 december is Le Roux live aan het werk te zien onder druk van deze opening. Die voelt als een harde deadline. ‘Of dat gaat dat lukken? Ik denk het wel ja’, zegt hij toch enigszins onzeker. Maar dat is niet het enige. Le Roux bedacht dat naast de liveperformance het uitbrengen van wederom een kalender een goed idee zou zijn. De VVV deelt die gedachte. Inmiddels is de Nieuwe Groninger Stadskalender verschenen, een verjaardagskalender met 12 maanden, en 12 tekeningen van zijn oeuvre. Deze is overigens alleen te verkrijgen bij VVV en het Nederlands Stripmuseum. Zijn allereerste kalender kreeg nog aandacht in de Groninger Gezinsbode van 18 november 1983 weet hij nog. Dat is nog steeds niet alles: Le Roux vatte het idee op om de muren van de grote driehoekige zaal te verfraaien met scenes uit die tekeningen.

‘De zaal in het Nederlands Stripmuseum heeft hoge muren. Toen ik het weer zag -ik ken het natuurlijk want ben een van de mede oprichters van het museum- dacht ik ‘dat kan beter, daar wil ik wat mee gaan doen.’’ Het zijn 3 muren van ongeveer 10 meter lang en 5 meter hoog.

Le Roux maakte thuis al een verzameling van de -naar eigen zeggen- leukste scenes, die worden ter plekke opnieuw getekend maar dan in het groot. Muur groot. Een keur uit de inmiddels honderden stripfiguren die in de loop der jaren uit zijn penseel vloeiden.

Hoog perspectief

Le Roux staat bekend te werken vanuit een hoog perspectief. Letterlijk. Op een keukentrapje, ladder, of verder lucht in met een hoogwerker. Hoe gaat dat straks? ‘Eerlijk gezegd weet ik het nog niet’, zegt hij schaterlachend. ‘Het is voor mij ook nieuw. Heb een rolsteiger tot mijn beschikking en daar sta ik dan. Denk dat ik direct ga tekenen, geen schetsen vooraf. Heb natuurlijk wel voorbeeldjes bij de hand. Maar ik ga geen ingewikkelde perspectieven maken, wil het direct op de muur. Het is een volstrekt experiment. Bijvoorbeeld een terrasscene zou zomaar tevoorschijn kunnen komen, en dan alleen de figuren.’

Praatje maken

Ondertussen is het Nederlands Stripmuseum gewoon open voor publiek. Bezoekers schuifelen langs en kijken rond. Hoe Le Roux denkt om te gaan met de belangstelling wanneer bijvoorbeeld een praatje wordt aangeknoopt? ‘Ik vind dat niet erg. Wanneer ik het te druk heb ga ik vriendelijk melden dat ik het gesprek graag kort houd.’ Le Roux werkt hoe dan ook duidelijk onder druk maar gaat er opgetogen vanuit dat het goedkomt. ‘Maar eerlijk, ik zie er wel een beetje tegenop. Nogmaals het is nieuw. Ik heb nooit eerder 30 meter muur volgetekend, ook geen 10 meter of 5 meter. Ook niet met publiek erbij. Gewoon maar afwachten hoe het gaat. Het is een performance.’ Tegelijkertijd gaan vrienden van Le Roux en medewerkers van het museum aan de slag om de tentoonstelling verder in te richten. Drukke bedoening dus. De hele zaal gaat ter plekke op z’n kop, ‘we maken er spektakel van’, belooft hij.

‘Ik beschouw mijn werk als lichtvoetig. Niet pretentieus in elk geval. Maar toch. Collega’s verklaren me wel eens voor gek want het zijn intussen gigantische projecten die voorbijkomen. Voor de wereldstedenpuzzels van Ravenburger werk ik 3 maand aan een tekening. Een flinke klus en altijd een mooie inspanning. Het is te vergelijken met de performance in het Nederlands Stripmuseum. Geweldig leuk om te doen!

Albert-Jan Garama.

Frans Le Roux is van 1 tot en met 21 december inhuis tekenaar bij het Nederlands Stripmuseum. De overzichtstentoonstelling is te bezoeken van 21 december tot en met 2 maart 2019.