Camino Groningen: slotetappe en huldiging Pronkjewailpad

GRONINGEN - Camino Groningen is op 17 november. Op deze dag worden alle wandelaars gehuldigd die de Noordroute van het Pronkjewailpad in één jaar hebben uitgelopen.

In het eerste Pronkjewailpad-seizoen hebben maar liefst 400 wandelaars de Noordroute van 250 kilometer uitgelopen. De route bracht hen langs én door 150 pronkjuwelen in Groningen. In elk dorp openden ondernemers en andere organisaties hun deuren om de wandelaars te verwelkomen. Zij gaven de wandelaar een stempel op hun stempelkaart en een ‘pronkjewail’: een gastvrij gebaar.

Gastvrije pelgrimstocht

Tijdens de Camino Groningen wordt er gewandeld van de Maartenskerk in Middelbert naar de Martinikerk in Groningen (ong. 13 km). Deze pelgrimstocht staat geheel in het teken van St. Maarten, die ook het campagnebeeld van het Pronkjewailpad vormt. Gastvrijheid, rust en bezinning staan onderweg centraal. De wandelaars kunnen onderweg nog extra stempels en ‘pronkjewails’ verdienen.

Feestelijke huldiging

De daadwerkelijke feestelijke huldiging vindt plaats rondom en in de Martinikerk. Vanaf 17.00 uur volgt een kort programma in de Martinikerk waar onder meer de burgemeester Peter den Oudsten en de directeur van de KwbN (Wandelbond) Paul Sanders aanwezig zullen zijn. De wandelaar met de meeste stempels ontvangt een prijs en er wordt een ‘award’ voor ‘meest gastvrije Pronkjewailpost’ uitgereikt. Daarnaast wordt de vlag van de Noordroute ceremonieel aan vertegenwoordigers van de Zuidroute overhandigd – de Zuidroute van het Pronkjewailpad opent immers in april 2019.