Selwerd: fris zonder grofvuil

GRONINGEN - In Selwerd komt grofvuil gewoon op straat terecht. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht en de Stadse politiek voert actie. Wijkbedrijf Selwerd is al volop actief voor een schone wijk.

Deze zonnige doordeweekse middag is politiek Groningen actief voor een betere stad. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht en 100% Groningen houdt een ludieke actie in Selwerd aan de Esdoornlaan.

Wat blijkt? Regelmatig wordt grofvuil gedumpt op plekken waar dat niet hoort. In struiken en bosjes treft bijvoorbeeld buurtconciërge Richard Zielstra regelmatig een matras aan, een bankstel of een kast. Het gaat dan niet alleen om grofvuil maar ook om het achterlaten van gewoon afval naast de afvalcontainers, weet Zielstra. „Er is sinds kort ook een buurtconciërge in Korrewegwijk/De Hoogte, die treft vergelijkbare dingen aan. Ook kennen de Oosterparkwijk en Beijum deze problematiek.”

Lijsttrekker Marjet Woldhuis van 100% Groningen en partijgenoten onthullen ondertussen hun idee. Met enkele jeugdige wijkbewoners krijgen afvalcontainers achter het winkelcentrum ter plekke een opfrisbeurt met een lap groen en frisse bloemen. Welk effect moet de ludieke actie teweegbrengen? „Afval is één van onze belangrijkste thema’s. We willen graag op een positieve manier laten zien hoe je met afval kunt omgaan. Bij het huidige beleid worden boetes uitgedeeld wanneer regels worden overschreden. Wij willen positief gedrag stimuleren en denken graag in oplossingen. Het idee komt overigens uit Amsterdam. We willen graag dat afvalcontainers mooier worden en bewoners weer een frisse straat terugzien.” Woldhuis wil zien of Groningen hier klaar voor is.

Solidariteitsprincipe

De partij beweert al vanaf 2014 klachten te krijgen van wijkbewoners over het dumpen van afval. Dat leidt tot ergernis, bovendien wordt de straat er niet mooier op. Idee is om weer twee keer per jaar grofvuil ophalen gratis te maken. De gemeente Groningen schafte die voorziening vanwege bezuinigingen af in 2014. Huidige maatregel: wie een auto heeft brengt gratis grofvuil weg, wie het laat ophalen betaalt 50 euro. 100% Groningen vindt het enigszins acceptabel om huishoudens te laten betalen om herinvoering van de gratis variant kostendekkend te kunnen maken. Woldhuis: „Waarschijnlijk gaat iedereen een paar euro extra betalen, de precieze kosten moeten we afwachten. Belangrijkste is dat wanneer het om afval gaat, wij dat vanuit het solidariteitsprincipe willen bekijken. Heel veel mensen hebben geen auto en de mogelijkheid om hun grofvuil weg te brengen.”

Buurtconciërge Zielstra: „Ik denk inderdaad dat het huidige beleid een probleem is voor de wijk. Een groot deel van de bewoners heeft geen grote portemonnee en dan is 50 euro best veel. De verleiding om afval te dumpen blijft dan groot. Maar het idee van 100% Groningen gaat absoluut helpen. Wat helpt, zijn initiatieven vanuit de wijk zelf zoals het organiseren van een milieustraat.” Het Wijkbedrijf is tevens samen met Goeie Buurt Korrewegwijk bezig om een bus aan te schaffen om grofvuil voor bewoners op te halen en weg te brengen. Eenzelfde initiatief startte afgelopen zomer in De Hoogte. Toekomstmuziek genoeg, op het moment wordt afval op straat gemeld bij de gemeente waarna de vuilniswagen langskomt.

Politiek op straat

Op 21 november zijn de gemeenteraadsverkiezingen en juist nu laat de politiek zich zien in de stadswijken. Ook andere partijen melden zich ondertussen. Zielstra: „De SP en 100% Groningen zijn duidelijk aanwezig in Selwerd. SP was hier sowieso al actief vanwege schimmelproblematiek in woningen, 100% Groningen was al actief met een campagne op het Winkelplein. De PvdA doet het anders. Verkiezingen of niet, zij komen 1 tot 2 keer per jaar langs voor het wijkgesprek. D66 is ook begonnen met campagne voeren, Wieke Paulusma heeft de campagnefilm hier in Selwerd opgenomen. De andere partijen heb ik nog niet gezien.”

De haalbaarheid van de gratis-grofvuilvariant acht Woldhuis vrij groot. Ze heeft gezien dat de PvdA het weer op de agenda heeft staan. „GroenLinks wil ook kijken of het weer mogelijk is. Veel politieke collega’s zien in dat de huidige maatregel niet solidair is in elk geval. Er is zoveel onvrede over. Je mag als bewoner toch een bepaalde service op dit punt wel verwachten van de gemeente?” Voor politiek Groningen is het een kwestie van de kiezer die op 21 november het juiste vakje op stembiljet inkleurt. Woldhuis verwacht een ruime meerderheid ‘voor’-stemmers.

Noot: nog op dezelfde avond van de ludieke actie staat de afvalplek aan de Esdoornlaan weer vol met gedumpt grofvuil. En dag later is alles - inclusief het verfraaide groen van 100% Groningen - verwijderd door de gemeente.

Albert-Jan Garama.