‘Kunst op straat’ met straatkunstenaar Ph1

GRONINGEN - Elke week plaatst de Gezinsbode een artikel van Kunstspot, het inspiratieplatform over beeldende en toegepaste kunst geschreven door young professionals.

Door Michiel Teeuw. Beeld: Ph1

In de serie Kunst op straat belichten we kunst die te vinden is in de publieke ruimte. Dit keer spraken we met graffiti-kunstenaar Ph1.

“Ik ben opgegroeid in Riachos in Portugal, een afgelegen plattelandsdorp waar niet veel gebeurt, alleen maar voorbijrijdende treinen. Ik herinner me treinen die bedekt waren met graffiti. Een kunstenaar die ik mij goed kan herinneren is Dips, een van de eerste kunstenaars van wie ik werk zag op de treinen. Zijn werken waren niet eens zorgvuldig uitgevoerd, maar voor mij was het al prachtig, de glimmende zilveren werken die voorbij reden op de treinen. Hierdoor werd ik heel nieuwsgierig, ik ben begonnen en nooit meer gestopt. Ik was zo enthousiast, ik schreef mijn eigen naam in blauw, rood en zwart op de muur. Iedereen in de buurt wist: dat kon maar een iemand zijn. Ik werd heel snel gepakt. Dat was niet een goed begin, haha. Nu is mijn graffiti-naam dus ph1.

Ik hield me drie jaar lang bezig met tekst-graffiti, maar daar was ik best slecht in. Nu kan ik wel mooie letters maken, maar in die tijd was ik er niet tevreden mee. In het begin had ik geen internet. Ik ontdekte Black Market, een Spaans magazine, met foto’s van West-Europese landen zoals Spanje en Duitsland, en ik zag daar niet alleen graffitiwerken met letters, maar ook een grote draak en tekeningen van vrouwen. Dit magazine gaf mij de eerste impressie van graffiti zonder letters.

Ik was altijd nieuwsgierig naar dieren en ik herinner me dat ik vroeger veel bloemen en dieren tekende. Bloemen omdat mijn oma mij bloemen leerde tekenen, dieren omdat ik daar zoveel van hield. Ik herinner me dat ik insecten ving. Ik was dat ene kind dat een dood insect vindt, het mee naar huis neemt, het van binnen bekijkt om te zien hoe het werkt. Deze nieuwsgierigheid is een grote drijfveer in mijn creatieve proces. Ik verzamel dierenschedels om ze te tekenen, het kan je helpen als je zulke dingen wil tekenen. Ik wil dat soort dingen naar de muren brengen, ze voor iedereen zichtbaar maken. maar wel opgepoetst. Het onderwerp mag morbide zijn, maar dan maak ik de tekening kleurrijk en levendig.

Nieuwe start

Naar Groningen gaan betekende voor mij een nieuwe start. De Nederlandse cultuur is erg verschillend van de Portugese. In Portugal had ik mijn eigen auto, nam ik mijn spullen mee en reed ik mijlenver om te werken. Hier in Groningen is het zo anders: hier heb ik een fiets. Voor Nederlanders is dat niets nieuws, maar voor mij is het nogal een avontuur. Je fiets pakken, vol met spuitbussen, en dan ergens naar toe gaan. Dat is iets moeilijker dan met de auto! In Nederland zijn er geen verborgen plekken, geen verlaten plekken. In Portugal kan je naar een verlaten fabriek gaan, een hele week daar blijven, je tent er neerzetten en kamperen. Het is een teken dat het slecht gaat met het land, maar het creëert fijne plekken voor graffiti. In Portugal zijn deze plekken van niemand, niemand kan je arresteren als je er verft. In Nederland wordt je wat dat betreft veel sneller gestraft. Het is niet effectief, mensen straffen omdat ze verven. Een goed alternatief op de arrestaties zou zijn is dat je straatkunstenaars ruimte geeft om te werken, door het legaal te maken. Als graffiti een misdaad is, werken kunstenaars snel en op hun hoede. Dit zorgt ook voor rommelige werken, die minder gewaardeerd worden. Als de politie sterk tegen graffiti is, zullen mensen meer graffiti maken, tegen de politie in. Als graffiti legaal is, kunnen mensen de tijd nemen om iets moois te maken, omdat ze niet gestraft zullen worden. Zo krijg je mooiere werken.

Ik wil een oude man worden, ik wil illegaal verven als ik oud ben. Dat zal ik altijd blijven doen, ik moet trouw blijven aan de graffiti. Natuurlijk is het illegaal, maar je wilt leven.”

Ph1’s werken zijn te vinden door de stad en op http://ph1odasse.blogspot.com/. Meer verhalen staan op www.kunstspot.nl.