Geh@ckt - theatervoorstelling over sexting

GRONINGEN - Theater De Steeg speelt 22 november de première van Geh@ckt: een theatervoorstelling voor jongeren (12+) over de risico’s van sexting.

De première vindt plaats in de Machinefabriek van het NNT (Bloemstraat 38 Groningen) en start om 20.15 uur. Voorafgaand (19.00 uur) houdt wijkagent Daniëlle Laanstra (politie Groningen) een inleiding over de risico’s en de aanpak van sexting, shame-sexting en sextortion. Dr. Marijke Naezer (Radboud University, Gender en Diversity Studies) vertelt over haar onderzoek naar sexting in relatie tot de seksuele ontwikkeling van jongeren.

Sexting

Geh@ckt is een voorstelling over kritisch en veilig gebruik van (social) media en vooral over het fenomeen sexting: het verzenden/ontvangen en seksueel getinte teksten, foto’s en filmpjes. Iedereen heeft een mobieltje op zak en alles wordt vastgelegd en gedeeld. De ‘normale’ momenten, maar ook de intieme. En jongeren zijn impulsief. Als ze een keer flink boos zijn, of niet nadenken over de consequenties, zijn ze maar één klik verwijderd van aan catastrofe.

In Geh@ckt draait het om de stoere, knappe Tessa. Op school is ze populair, ze heeft verkering met één van de coolste jongens en is beste vriendin met Leila. Na een ruzie zet Leila uit woede een sexy foto van Tessa op Instagram. Als de ruzie de volgende dag is bijgelegd, lukt het niet meer de foto van internet te halen. Hij is inmiddels als honderden keren gedeeld… En de gevolgen blijken veel ernstiger dan Leila kon overzien. Tessa houdt zich groot, maar ze wordt door iedereen buitengesloten en veracht. Hoe moet ze hier in hemelsnaam een eind aan maken?

Sex Ding

De theatervoorstelling Geh@ckt is gebaseerd op het scenario van de indringende film Sex Ding van Simone van Dusseldorp. “De daders doen het vaak niet met opzet. Het is een beetje dommig en naïef. ‘Kijk mij eens, ik heb een mooie meid in bed!’- klik – sturen – klaar. De foto-delers zijn niet puur slecht. Ik maakte Sex Ding om de impact van zo’n gedeelde foto te laten zien.” (Simone van Dusseldorp)

Onderwijs

Theater De Steeg ontwikkelt de voorstelling Geh@ckt voor jongeren vanaf 12 jaar: leerlingen in het voortgezet onderwijs en het MBO. De voorstelling (en het bijbehorende lesmateriaal) levert veel stof op voor een discussie met en tussen de leerlingen. Over de leuke en minder leuke kanten van sexting, over het verschil tussen sexting en shame-sexting, over privacy, groepsdruk en cyberpesten. De voorstelling voorziet in een duidelijke behoefte vanuit de scholen om hier aandacht aan te besteden.

Theater De Steeg

Theater De Steeg maakt voorstellingen voor jongeren, over actuele onderwerpen. Met onze voorstellingen brengen we een discussie op gang over maatschappelijke thema’s en dagen we jongeren uit eens met een andere blik naar de wereld om hen heen te kijken. Tegelijkertijd laten we jongeren kennismaken met theater en zetten wij ons in voor talentontwikkeling door in al onze voorstellingen te werken met jonge acteurs en theatermakers.