‘Iedere stem telt, ook 's nachts’

GRONINGEN - Speciaal voor jongeren en studenten wordt volgende week een verkiezingsdebat gehouden. Bijzonder is dat bezoekers daarna kunnen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen: midden in de nacht.

Door Ingrid de Vries

Lijsttrekkers gaan op 20 november debatteren in het Student Hotel tijdens Besef: het gaat over jouw stad, verkiezingsdebat. Hierbij komen verschillende thema's aan de orde die jongeren bezighouden. Marten de Ruiter (28) is één van de organisatoren. „Groningen is de jongste stad van Nederland”, vertelt hij, „Er zijn meer dan 60.000 studenten. Toch laat een groot deel van deze groep zijn of haar stem niet horen.”

Wat zou hiervoor een reden kunnen zijn? Volgens De Ruiter komt dit niet door desinteresse. Politiek leeft wel degelijk onder jonge Groningers. „Jongeren en studenten denken echt wel na over de toekomst en politiek, maar naar hun mening wordt niet altijd gevraagd.” Hij lijkt vastbesloten om dit te veranderen.

Spot

De Ruiter zet zich in voor Spot: Groningen, een online tv-kanaal voor jong en studerend Groningen. Een bevlogen team werkt nauw samen met de Gemeente Groningen en de onderwijsinstellingen (mbo, hbo en universiteit). Het doel is om de lokale politiek onder de aandacht te brengen en meer jongeren aan te zetten om hun stem uit te brengen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Dat blijkt nodig volgens De Ruiter: „Politiek is een belangrijk gespreksonderwerp, ook in mijn eigen omgeving. Het valt mij op dat er meestal wordt gepraat over de landelijke ontwikkelingen. Waar je als mens niet altijd bij stilstaat, is dat je meer merkt van de lokale politiek. Dat gaat namelijk om de eigen leefomgeving. Het effect van beslissingen die in de gemeenteraad worden genomen, is meteen merkbaar.”

Leerlingen

Tijdens het verkiezingsdebat komen lijsttrekkers aan het woord over verschillende onderwerpen, waaronder de veiligheid tijdens het uitgaan. Dat roept de vraag op: moeten uitgaansgelegenheden meer verantwoordelijkheid nemen rondom de veiligheid van hun gasten? Er wordt niet alleen gedebatteerd, ook het publiek krijgt ruimte om te reageren. Leerlingen van het Noorderpoort verzorgen een livestream van deze avond.

Er gebeurt dus veel en ook het gevolg lijkt ambitieus. Om middernacht wordt in het Student Hotel namelijk de allereerste stembus geopend voor de gemeenteraadsverkiezingen. Mensen die hun identiteitsbewijs en stempas hebben meegenomen, kunnen hier tot 1.30 uur hun stem uitbrengen. Om deze stembus te mogen openen, was een speciale toestemming nodig van de gemeente Groningen.

Burgemeester

„De burgemeester stemde in”, glundert De Ruiter. „Dat dit georganiseerd wordt, is blijkbaar ook belangrijk voor de gemeente.” Wat hem betreft is burgemeester Peter den Oudsten natuurlijk van harte welkom. Zijn verwachting is dat de nachtburgemeester in ieder geval langskomt. Het openen van de nachtelijke stembus ziet De Ruiter als een logische stap. „Groningen staat bekend als de stad zonder sluitingstijden. Dat je nu ook ‘s nachts de mogelijkheid hebt om te stemmen, past daar prima bij.”

De Ruiter kijkt uit naar komende dinsdagavond. „Het zou mooi zijn als er na het debat een rij staat bij het stembureau”, besluit hij. „We doen ons best om zoveel mogelijk stemmen in die bus te krijgen. Daar gaat het uiteindelijk om.”

Om toegang tot het debat te krijgen, zijn gratis tickets beschikbaar. Meer informatie over het reserveren is te vinden op www.spotgroningen.com.