Column Buitenspel Wim Masker: opportunisme troef

GRONINGEN - Heeft u dat nu ook? Dat die dominantie van Oostenrijkse, Zwitserse en Schotse clubs in de Champions League behoorlijk begint te vervelen?

Landen waar ze wel zo verstandig waren om hun hoogste voetbalklasse in te krimpen. In Oostenrijk gingen ze in 1974 al van 16 naar 10 clubs, in Zwitserland later, en in stapjes, eveneens van 16 naar 10. In Schotland spelen ze al meer dan een halve eeuw met 10 of 12 clubs op het hoogste niveau. Die concentratie van talent garandeert een reuze spannende competitie. Het laatste decennium vragen ze zich ten noorden van de Engelse grens af wie er nu weer kampioen zal worden, Celtic of Celtic?

Ajax en PSV stuiten in de competitie dit seizoen op weinig weerstand. Ze winnen de meeste wedstrijden met grote cijfers zonder tot de bodem te hoeven gaan. PSV won zaterdag met 4-1 van een dapper strijdend De Graafschap, Ajax veegde een dag later in Rotterdam de vloer aan met Excelsior (1-7). Aanleiding voor Ajax-trainer Erik ten Hag om inkrimping van de eredivisie te bepleiten. Op docerende toon legde hij het journaille uit dat de eredivisie gebaat is bij een bundeling van talent. Dat klinkt logisch, maar door de eredivisie met twee clubs in te krimpen gaat het niveau echt niet significant omhoog. De onderste twaalf ploegen doen nauwelijks voor elkaar onder. Ajax en PSV winnen niet alleen met grote cijfers van de nummers 17 en 18, ook de subtop krijgt geregeld billenkoek. De topclubs zijn bereid om 10% van hun Europese inkomsten af te staan in ruil voor een eredivisie van 16 clubs met play-offs voor de bovenste 6 en de onderste 10. Beter is het om de FOX-gelden gelijkelijk over alle 18 clubs te verdelen. Morgen komen de clubs bijeen om over de competitieopzet te praten.

In voetbal is opportunisme vaak troef. Het zou zomaar kunnen dat de kleinere clubs zich door de topclubs laten verleiden.