Column In Stad van Jos Jansen op de Haar: gevoel voor compositie

GRONINGEN - Rein Scholte (65) is geboren en getogen in Groningen. Hij woont al zijn hele leven op hooguit een kilometer vanaf de Grote Markt.

Tijdens zijn studie aan Academie Minerva leerde hij fotograferen, analoog ontwikkelen en afdrukken in de donkere kamer, tekenen en schilderen. Na zijn studie gaf hij jaren les in tekenen en kunstbeschouwing. Hij combineerde het lesgeven met het maken van foto’s en schilderijen. Nu hij met pensioen is komt de fotografie tot volle ontplooiing. Afgelopen jaar maakte hij de foto’s voor een boek over de markt in Groningen. Daarin portretteerde hij de marktkooplui op de Vismarkt.

En nu exposeert hij tot en met 25 november in fotogalerie Lichtzone aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat 36 in Groningen.

Rein Scholte laat foto’s zien die hij maakte in Nederland, Spanje, Italië, Frankrijk en Japan. ‘Shashin’ is de titel van de tentoonstelling. Shashin is het Japanse woord voor foto en betekent letterlijk ‘weerspiegeling van de waarheid’. In de begeleidende tekst zegt Scholte: “Het is duidelijk dat wanneer ik schilder het geschilderde mijn weerspiegeling van mijn werkelijkheid is. Wat ik afbeeld, mijn handschrift, de textuur en het kleurgebruik laten zien dat het geschilderde door mij is gemaakt. Het is lastiger om een foto te herkennen als een door mij gemaakte foto. Wat maakt een foto tot ‘mijn’ foto? Welke waarheid wordt er weerspiegeld in een door mij gemaakte foto? Herken je in de foto’s mijn handschrift?”

Het loont de moeite om komende weken een bezoekje te brengen aan Lichtzone. De tentoonstelling van Rein Scholte ziet er strak uit. Alles hangt fantastisch. De afdrukken van de foto’s (gemaakt door Foto Loek uit Haren) zijn van superieure kwaliteit. En uit ruim 3000 foto’s maakte Scholte een sterke selectie.

Mijn favoriete foto maakte Scholte dicht bij huis. Een aantal jaren geleden fietste ik naar het Suikerunie-terrein om daar een fototentoonstelling te bekijken. Onderweg passeerde ik een tafereel met een driezitsbank. Ik zag het en fietste er langs. Scholte zag het ook en stapte af om er een foto van te maken. Ook in deze foto van de Stadjer spelen compositie, licht, ritme en structuur een rol.