Energieproject zorgt voor lagere energierekeningen en duurzamere huizen in Beijum

GRONINGEN - Het Energieproject is een initiatief van het gebiedsteam Oost in samenwerking met WIJ Beijum, WIJ Lewenborg en De Oude Bieb in Lewenborg en heeft als doel om energierekeningen van wijkbewoners met een minimum inkomen van de wijken Beijum en Lewenborg te verlagen.

Dit wordt behaald door een team van energiecoaches die langs de huizen gaan. De energiecoaches gaan actief de wijk in om de bewoners te vragen om deel te gaan nemen aan het project. De energiebesparende middelen worden door de energiecoaches geplaatst, als de wijkbewoner dat zelf niet kan of hier hulp bij nodig heeft, maar er kan ook een klussendienst worden ingezet. De energiecoaches gaan gemiddeld drie keer op bezoek bij een huishouden waarbij ze een energiescan uitvoeren, tips geven, energiebesparende maatregelen plaatsen en samen met de wijkbewoner de besparing uitrekenen. In twee á drie huisbezoeken maken ze wijkbewoners bewust van hun energieverbruik.

Besparingen

De energierekening is voor veel wijkbewoners een relatief grote kostenpost. Vooral bij huishoudens met een minimuminkomen. De energiecoaches geven in de wijken Beijum en Lewenborg advies over energiebesparende maatregelen en hoe de energierekening omlaag gebracht kan worden door minder stroom, gas en water te verbruiken. Daarnaast wordt er aandacht gegeven aan het verbeteren van het woon/leefklimaat.

Bezoek wethouder

Op woensdag 14 november brengt Mattias Gijsbertsen, wethouder Duurzaamheid, een bezoek aan één van de Stadjers die heeft deelgenomen aan het energieproject. Onder begeleiding van de energiecoach laten ze zien welke aanpassingen ze in het huis hebben gedaan om uiteindelijk tot een duurzamer huis, en een lagere energierekening, te komen.