Student & Stad met actie bij fietsoversteek Eikenlaan

GRONINGEN - De lokale partij Student & Stad in Groningen voerde maandagochtend actie bij de fietsoversteek aan de Eikenlaan in Groningen. Volgens de partij is de de plek waar auto's en fietsers elkaar kruisen nog steeds levensgevaarlijk. De actie werd ten einde gebracht door de politie.

Discussie over de kruising aan de Eikenlaan niet nieuw. Het punt staat al heel lang ter discussie en de volledige gemeenteraad van Groningen boog zich er al meerdere keren over.

Dagelijks duizenden fietsers

Het fietspad dat de Eikenlaan kruist maakt deel uit van de veelgebruikte route van de binnenstad richting Zernike. Dagelijks komen er duizenden studenten langs. Ze moeten de drukke Eikenlaan oversteken. Leden van Student & Stad probeerden het verkeer te regelen, maar de politie was daar niet zo blij mee. Agenten vroegen de partij te stoppen. Om 09.00 uur gebeurde dat ook, de ergste drukte was toen voorbij.

Voorrang omgedraaid

Fietsers moeten bij het kruispunt stoppen voor de auto's. Eerder werd al geprobeerd om de voorrangssituatie om te draaien; auto's moesten de fietsers voor laten gaan. Het zorgde voor lange files en veiliger werd het er niet op, waardoor de situatie weer teruggedraaid werd. Volgens Marten Duit van Student & Stad moet er snel wat gebeuren. ,,Dit kan zo niet langer. We hebben eerder om stoplichten gevraagd, maar die kwamen er niet. Nu gaan we er zelf maar staan.''

Tunnel

In de gemeenteraad is eerder gesproken over een fietstunnel. Dat bleek een technisch moeilijke en bovendien zeer dure oplossing.