Verkiezingsdebat met vrouwelijke kandidaat-gemeenteraadsleden

GRONINGEN - Women’s March Groningen en Stichting Stem op een Vrouw presenteren op vrijdagmiddag 16 november een verkiezingsdebat met vrouwelijke kandidaat-gemeenteraadsleden in Groningen.

Met dit debat wordt vrouwelijke kandidaten, die verkiesbaar zijn voor de herindelingsverkiezingen op 21 november 2018, een podium geboden. In het Provinciehuis Groningen gaan zij in debat over hun plannen voor de nieuwe gemeente Groningen.

Slechts 35 procent van de raadsleden is vrouw

Iedere gemeente heeft baat bij een raad die haar inwoners goed representeert. In de binnenkort samengevoegde gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer is op dit moment echter slechts 35 procent van de raadsleden vrouw (Groningen 33 procent, Haren 41 procent en Ten Boer 31 procent). De kieslijsten voor de aanstaande verkiezingen tonen geen verbetering: gemiddeld 35 procent van de kandidaten van de deelnemende politieke partijen is vrouw (data: Stem op een Vrouw).

Floor Bakker van Women’s March Groningen: “Om het aantal vrouwen in de gemeenteraad te vergroten is het van belang dat kiezers kennismaken met verschillende vrouwelijke kandidaten. Daarom geven we hun met dit debat expliciet een podium.”

Inhoud

In drie rondes gaan de kandidaten het debat aan over de toekomst van Groningen. Bakker: “We zullen het bijvoorbeeld hebben over hoe de verschillende partijen kijken naar de energietransitie, veiligheid op straat en het tegengaan van arbeidsmarktdiscriminatie.” Partijen die deelname aan het debat bevestigd hebben, zijn: SP, PvdA, GroenLinks, VVD, Student & Stad, 100% Groningen, D66 en CDA.*

Statenzaal, Provinciehuis Groningen op vrijdag 16 november van 15.00 tot 17.00 uur. Gratis toegankelijk

Over WMG en SoeV

Women's March Groningen is de Groninger tak van een wereldwijde feministische grassrootsorganisatie die zich inzet voor gelijkwaardigheid en een betere positie voor minderheden. In het kader hiervan organiseren wij allerlei sociale en maatschappelijke activiteiten.

Stem op een Vrouw (SoeV) richt zich op de emancipatie en representatie van vrouwen in de politiek. Via stemcampagnes motiveren we stemmers om strategisch op vrouwen te stemmen. Daarnaast verbeteren we bottom-up het aantal vrouwelijke kandidaten, trainen wij vrouwen in politieke vaardigheden, adviseren we politieke partijen, en geven we vrouwelijke kandidaten meer zichtbaarheid. Door het werk van Stem op een Vrouw werden er in 2017 bij de Tweede Kamerverkiezingen en in 2018 bij de Gemeenteraadsverkiezingen reeds veel vrouwelijke politici met voorkeurstemmen verkozen.