Stadswandeling ‘Sporen van J.A. Huizinga’

GRONINGEN - Bij deze expositie verzorgt Stichting Huizinga Meubel Nederland een stadswandeling die deelnemers meeneemt langs een aantal bijzondere locaties van J.A. Huizinga en zijn meubelfabriek ‘Nederland’.

Aan de hand van oude foto’s toont de gids de situatie ten tijde van het bestaan van de fabriek. De rondleidingen worden gegeven op zaterdag 17 november, 15 december en 19 januari 2019 en beginnen om 13.30 uur. De rondleiding begint bij de voormalige toonzalen van de meubelfabriek in de Bleekerstraat 12 en duurt anderhalf uur. De kosten bedragen euro 7,50 per persoon inclusief toegang tot de expositie het Noordelijk Scheepvaartmuseum en rondleiding door een gids. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl.

Landelijke faam

Meubelfabriek 'Nederland' maakte stoelen van de allerbeste kwaliteit. Stoelen voor in de keuken, de aula van de universiteit, de woonkamer, slaapkamer, studeerkamer, stoelen voor burgemeesters en wethouders, voor leden van Provinciale Staten, enzovoorts. Door de snelle groei van de stad Groningen was de vraag naar meubels, en dus ook stoelen, groot. Op het hoogtepunt van het bestaan van de fabriek werkten er ruim honderd mensen. De eigentijdse ontwerpen waren zeer in trek en te koop bij de betere interieurzaken in heel Nederland.

De wandeling

Tijdens de wandeling zien deelnemers sporen van Huizinga door de stad. De wandeling gaat langs zijn woonhuis, de fabriek, het modelhuis en verschillende opdrachtgevers. Onderweg wordt een bezoek gebracht aan drie door Huizinga ingerichte interieurs die in authentieke staat bewaard zijn gebleven: de directiekamer aan de Westersingel, de Voogdenkamer van het Roode Weeshuis en de voormalige bestuurskamer van het UMCG. Na afloop verzorgt de gids een rondleiding door de tentoonstelling.