‘Bij Vindicat waren we niet welkom’

GRONINGEN - In onze tijd is het ondenkbaar dat vrouwen zich niet kunnen aanmelden bij een studentenvereniging. Voor de studentes die Magna Pete oprichtten, lag dit anders.

Door Ingrid de Vries

Zo moet het ongeveer in het jaar 1898 zijn gegaan. Een groep vrouwelijke studenten wilde lid worden van Vindicat Atque Polit maar kreeg ‘nee’ te horen. Alleen mannen konden zich aansluiten bij een studentenvereniging. Wat nu? De studentes besloten op 1 november zelf een vereniging op te richten: Magna Pete. Magna Pete betekent ‘streeft naar het grote’ en werd de eerste vrouwelijke studentenclub in Nederland.

Precies honderdtwintig jaar later, op 1 november 2018, komen zo'n vierhonderd vrouwen naar de Martinikerk in Groningen om de oprichtingsdag van Magna Pete te vieren. Zij werden lid in de jaren tussen 1949 en 1969. Veel genodigden blijken een hogere leeftijd te hebben dan de 75-jarige Tense Holm, één van de organisatoren. Zij is verrast over de grote opkomst: „Je weet nooit helemaal zeker of de omstandigheden het toelaten om erbij te kunnen zijn en of er behoefte is aan zo'n dag. Kennelijk leeft het: mensen zijn vanuit het hele land hier naartoe gekomen”.

Gyas

Magna Pete lijkt bij Tense Holm in het bloed te zitten. Ze meldde zich in 1960 aan toen ze aan haar studie farmacie begon. Haar moeder was al in de jaren dertig een trouw lid. De studentenvereniging heeft Tense Holm veel gebracht: gezelligheid, nieuwe contacten en bestuurlijke ervaring. Zo was zij betrokken bij de oprichting van de studenten roeivereniging Gyas. „Bij Magna Pete kom je erachter wat je kunt en wat je beter niet kunt doen. Je leert echt jezelf kennen.”

Ineke Reitsma (73) was zeventien toen ze startte met haar opleiding sociale geografie. In 1962 sloot ze zich aan bij Magna Pete. Ze was relatief jong, maar de vereniging werd voor haar al snel een vertrouwde plek. Studentes kregen hier de mogelijkheid om zich te ontplooien en contacten aan te gaan binnen een jaargroep. Ze vertelt: „Het was een veilige haven. Eigenlijk vormde de vereniging een brug tussen wat je thuis gewend was en de wereld waar je later in terecht zou komen.”

Corps

Voor Ineke Reitsma en Tense Holm was Magna Pete een belangrijke factor: juist tijdens hun studietijd. Zonder corps zou het veel lastiger zijn geweest om een netwerk op te bouwen en te onderhouden. „Het was een hele andere tijd”, beaamt Tense Holm, „Toen wij studeerden waren er minder studentenhuizen. Een vereniging was dus handig om naartoe te gaan en contact te leggen. Bovendien heeft iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon, wat bellen veel makkelijker maakt. Toen niet: dan had je geluk als er ergens een telefoon was”.

De hedendaagse techniek biedt veel meer mogelijkheden dan toen. Vooral Ineke Reitsma lijkt de digitalisering te omarmen. Tijdens de voorbereidingen op de 120e oprichtingsdag van Magna Pete dook zij in vele bestanden en mailadressen om de gegevens van de oud-leden compleet te krijgen: een grote klus. Ook voor Tense Holm blijkt de organisatie van deze speciale dag een omvangrijk project. De vrouwen van Magna Pete staan er niet alleen voor.

Vindicat

Leden van Vindicat helpen mee in de Martinikerk. Eerstejaarsstudentes van deze vereniging vormen nu het eerste aanspreekpunt voor de vele reünisten van Magna Pete. Die samenwerking lijkt opmerkelijk, met het oog op de weigering van honderdtwintig jaar geleden, maar ook op dat vlak zijn de tijden veranderd.

Vrouwen mochten uiteindelijk toch lid worden van een studentenvereniging. Magna Pete fuseerde in 1969 met Vindicat en gaat nu verder onder deze naam. Een grote verandering. Toch is het vertrouwde gevoel van de eerste vrouwelijke studentenclub altijd gebleven. Ineke Reitsma: „Voor mij was Magna Pete een geweldige leeftijdservaring.” Donderdag zijn alle herinneringen opgehaald en gekoesterd.