Groninger tak World Press kritisch en onderzoekend

GRONINGEN - Met een nieuwe naam voor de eigen Groninger expositie staat het fotowalhalla World Press Photo weer voor de deur.

Door Vincent Trechsel

De fototentoonstelling World Press Photo wordt al jaren in Groningen georganiseerd. De laatste jaren is die steevast in de synagoge aan de Folkingestraat. Bijzondere series van de ingrijpende journalistieke gebeurtenissen van dit jaar. Dit soort fotografie is ook dit jaar weer te zien, maar de eigen tentoonstelling – verzorgt door fotografen uit Stad kent een nieuw concept. „Er zijn onderwerpen gekozen waar vervolgens met een kritisch oog naar is gekeken”, vertelt Andrea Hooymans, curator van de expositie, die ‘Green is the new Black’ heet.

Fotografen hebben onderzocht of nieuwe vormen van veeteelt mogelijk zijn, en dat vastgelegd. Ook zijn er tiny houses gefotografeerd. Hooymans: „Wist je dat dat helemaal niet zo nieuw is, maar juist van alle tijden?” Tot slot is er de serie Code Rood, als follow-up van de foto’s van Kees van de Veen van twee jaar geleden. Hij legde toen het protest vast over de aardbevingen in Groningen. Deze keer was Joost Nuijten aanwezig om de rol van hedendaagse protesten te onderzoeken en vast te leggen: hoe gaan we in de toekomst om met fossiele brandstof?

Politie

Nuijten (40) ging mee met de protestacties. Hij volgde de protestdag zelf, maar ook de voorbereidingsdagen met seminars. Want ja, hoe gedraag je je eigenlijk tijdens een protest? Zijn daar strikte regels voor of is het een losbandige bedoeling? En hoe ga je om met politie, tot hoe ver moet en mag je gaan, en wat zijn je rechten eigenlijk? „Bij mij riep het geheel een sterk festivalgevoel op”, blikt Nuijten terug, die voor het vierde jaar deelneemt aan de Groninger partner van World Press – die nu NonFiction Photo heet.

Nuijten zelf is geen typische nieuwsfotograaf, die zoiets vaker meemaakt. Omdat hij tijdens de voorbereidingsdagen aanwezig was op het kamp, had hij geen perskaart. Politie zag hem dus gewoon als iemand van de protestactie, die foto’s maakt. „Ineens hoorde ik dus bij hen. Dat was spannend, omdat je niet weet hoe de politie reageert.”

Feestje

Hoe spannend het vooraf leek, zo rustig verliep het protest zelf. Tenminste, voor Nuijten. Want toen hij even weg was, en er ontoelaatbaar spandoeken aan het hek werden gehangen, zijn er wat klappen gevallen. Dat was eigenlijk het enige moment van echte spanning en die bleek reuze mee te vallen. „Toen de spanning afnam, leek het een feestje; een festival. Het protest voelde je niet meer zo. Op een gegeven moment vroeg ik me zelfs af waartegen ‘we’ nog maar protesteerden.”

Vooraf had Nuijten een verhaal in zijn hoofd, dat hij hoopte terug te zien in de foto’s. De fotograaf – met in dagelijkse werkveld de focus op documentaire – is blij met zijn zestien beelden, die in de synagoge komen te komen. „Ik denk dat ik goed heb weten vast te leggen wat er zoal komt kijken bij een protest, zoals hier in Groningen tegen de aardbevingsproblematiek.”

Synagoge

De fototentoonstelling World Press Photo 18 is vanaf vrijdag 9 november tot en met zondag 2 december te zien in de synagoge in de Folkingestraat.