Column Jos Jansen op de Haar In Stad: ‘Lekker Gronings’

GRONINGEN - Hans Donderwinkel presenteert zaterdag van 15.00 tot 16.00 uur bij Van der Velde Boeken aan de Grote Markt zijn nieuwe boek ‘Lekker Gronings’. Eerder schreef hij ‘Gronings eten’, over de geschiedenis van en achtergronden bij de Groningse keuken. Hiervan werden 6000 exemplaren verkocht.

Terugblikkend zegt Donderwinkel: “In mijn boek ‘Gronings Eten’ werd duidelijk dat als het om eten gaat de Groningers vroeger sober en eenvoudig waren. Het was belangrijker dat het eten voedzaam was dan dat het lekker smaakte. De meeste maaltijden waren vet en zoet. Maar dat is inmiddels veranderd: in Stad en Ommeland kiest men steeds meer voor lekker eten. De jongeren voorop. Zij hebben minder met traditionele gerechten en kiezen vaker voor zoete aardappelen in plaats van het Bintje of de Gloria. Toch zijn juist zij geïnteresseerd in streekproducten. Reden waarom we uitzoeken hoe je op een hedendaagse manier die duurzame producten kunt gebruiken in de keuken.”

Donderwinkel: “We gaan steeds minder vlees eten en daarom vind je de nodige vegetarische gerechten in dit boek. Tevens zijn er een heleboel recepten waarmee je je tafelgenoten kunt verrassen. Zo staan er recepten in voor Syrische kip, okonomiyaki (Japanse groentepannenkoek) en jambalaya (cajunschotel). En wat denk je van 3D zoepenbrij, een culinair hoogtepunt?” In het boek staan ook ‘evergrunns’ als eierbal, poffert, spekkendikken en nieuwjaarsrolletjes. Ook een opmerkelijk recept is de aardbeefburger. En er is blote-billetjes-in-het-grassoep, mosterdsoep de Loeks, zoetvlees (hachee met stroop en Groninger koek), garnalenkroket en Groninger worst in korstdeeg.

Het eerste exemplaar van zijn boek reikt Hans Donderwinkel zaterdagmiddag uit aan Ans Bosgoed. Hij werkte prima met haar samen bij het ontwikkelen, maken, proeven, fotograferen, verbeteren en uitwerken van de recepten. Ook veel dank gaat uit naar kookdocent Cees Koning voor het verfijnen van de recepten.