Column Buitenspel Wim Masker: Andere tijden voetbal

GRONINGEN - Fox Sports zendt tien jaar uit in Nederland. In de serie ‘Tien jaar terug’ laat de abonneezender eredivisiesamenvattingen van tien jaar geleden zien, oftewel het seizoen 2008-2009.

Vorige week stuitte ik toevallig op de serie toen ik beelden zag van FC Groningen-Volendam (5-0) van tien jaar geleden. Het was een wedstrijd uit de tiende speelronde, de voorgaande speelronden had ik gemist.

Het waren écht andere tijden, tien jaar geleden. AZ werd met overmacht kampioen, op flinke afstand gevolgd door FC Twente, Ajax, PSV, sc Heerenveen en FC Groningen. En tussen FC Groningen en nummer zeven Feyenoord gaapte aan het eind van het seizoen een gat van maar liefst elf punten!

FC Groningen beleefde een van de beste seizoenen uit de clubgeschiedenis. Luciano was de regelmatig uitblinkende keeper, de achterste vier bestond meestal uit De Roover, Sankoh, Granqvist en Stenman. Ajilore en Levchenko waren voorbestemd als controlerend duo, maar door tegenvallende prestaties en blessures misten beiden veel wedstrijden. De jonge Holla speelde vaker dan zij. Topscorer Berg (17 goals) was de onomstreden spits en Van de Laak, Andersson en Lovre waren zijn veel switchende aanvalspartners. Garcia-Garcia, Meerdink en Powel waren de aanvalsalternatieven. Andersson scheurde in januari een kruisband. Maar met Pedersen en de van een verhuur aan Emmen teruggekeerde Matavz had trainer Ron Jans er in de winterstop ook twee spelers bijgekregen.

Andere tijden, mooie tijden.