Tweede Bob Houwen lezing: Hoe komen mensen in verzet… of juist niet?

GRONINGEN - Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) heeft 22 november voor de tweede keer de Bob Houwen lezing. Deze lezing, genoemd naar de belangrijke Groningse verzetsstrijder én oprichter van het OVCG, wordt jaarlijks rondom de dag van oprichting van de stichting gehouden en staat in het teken van oorlog en verzet.

Deze lezing heeft als titel: Hoe komen mensen in verzet…of juist niet? De lezing wordt gehouden door prof. dr. Ismee Tames (1976). In deze lezing onderzoekt zij hoe mensen in een autoritaire samenleving hun gedrag vormgeven. Wanneer passen zij zich aan en wat gaat hen echt te ver? Wat zien zij als te grote risico’s? Of juist als kansen? In hoeverre zijn zij bereid hun eerdere ideeën over goed en fout aan te passen, of juist niet? Aan de hand van voorbeelden uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog en van daarna gaan we op zoek naar de kleine dagelijkse en alledaagse onderhandelingen van mensen in een autoritair systeem én naar wat wij daar van kunnen leren.

Ismee Tames is programmaleider War & Society aan het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocide Studies in Amsterdam. Daarnaast is ze werkzaam als hoogleraar Geschiedenis en Betekenis van Verzet tegen Oorlog en Onderdrukking aan de Universiteit Utrecht.

Met deze jaarlijkse lezing wil het OVCG enerzijds de herinnering aan de oorlog levend houden en anderzijds het publiek stimuleren om na te denken over leven in vrede en vrijheid in de eigen leefomgeving en in de wereld. Of, om Bob Houwen te parafraseren, ‘Het is zaak dat de geschiedenis van de jaren 1940-1945 doorgegeven wordt en dat mensen daardoor gesterkt en bemoedigd mogen worden om geestelijk weerbaar te zijn of te worden.’ Deze boodschap heeft ook in de huidige tijd niets aan kracht verloren.

Groninger Archieven, Cascadeplein 4 Groningen. Aanvang 20.00 uur. De lezing is gratis toegankelijk.