Bezoek Sint Martinus’ Pronkjewailn

GRONINGEN - De Stichting Sint Martinus’ Pronkjewailn zet zich in voor armoede in de stad. Door te delen: kennis, problemen, maar vooral kracht, inspiratie, vechtlust en menselijke waardigheid.

Op zaterdagavond 10 november (19.30-22.00 uur) vindt er een manifestatie in de Martinikerk plaats rond het thema is ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’. De mensen die vanuit burgerinitiatieven veel betekenen voor de maatschappij krijgen hier aandacht. Leven met zeer beperkte middelen is niet altijd gemakkelijk. Toch is dat de realiteit van een behoorlijk aantal mensen in de stad. Het is zelfs zo dat 1 op de 5 kinderen in armoede leeft. Misschien wel dat kind dat tijdens Sint Martinus voor u een liedje zingt.

De deelnemers aan deze nieuwe editie van Pronkjewailn zijn altijd gedreven door hun eigen historie én de wetenschap dat ieder mens zichzelf weer kan overwinnen en die kracht kan doorgeven aan anderen. Op het programma staan portretten over hen in woord en beeld. In poëzie, film, interviews, een videopresentatie door beeldend muziektheater Het Houten Huis en een verrassende mix van harmonie en koorzang. Harmonie’67 onder leiding van Floris de Wever zorgt voor een muzikaal onthaal en speelt een Sint Martinusmedley, het Kamerkoor Peize onder leiding van Cees Leurs zingt een afwisselend repertoire, dat wordt afgesloten met een samenzang.

Commissaris van de Koning René Paas opent de avond, presentator is directeur van OOG TV Evert Janse.

Vanzelfsprekend wordt het verhaal van Sint Martinus verteld. Sint Martinus is naast het kinderfeest vooral een Dag van het Delen en van Barmhartigheid. ‘Delen is het nieuwe hebben’ is het actuele thema. Lienne Boomsma en Evert Jan Veldman leiden de aanwezigen door deze bijzondere Sint Martinusavond vol pronkjewailn: evenvele portretten van Stadjers die de armoede aan den lijve ondervinden, maar kracht vinden om uit het dal te geraken. Tegen het einde van deze bijeenkomst vindt de presentatie van het boekje ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ met de bovengenoemde portretten plaats.

Na het hoofdprogramma volgt het randprogramma waarin burgerinitiatieven tegen armoede en uitsluiting zichzelf presenteren op een infomarkt en bij een hapje en een drankje.

Sint Martinusdagen

Sint Martinus’ Pronkjewailn vormt onderdeel van de Groningse Sint Martinusdagen (7-11 november). Op woensdagavond 7 november is er een benefiet-ganzenmaaltijd in de kapel van de Martinikerk. Op donderdagavond 8 november krijgen thuis- en daklozen een ganzenmaaltijd aangeboden in de Martinikerk. Op zaterdag 10 november zijn er een Sint Martinusconcert (12.45 uur) in de Martinikerk, de Sint Martinuslampionnenoptocht (16.00 uur vanaf de Nieuwe Kerk naar de Martinikerk) en de daaropvolgende lampionnenwedstrijd in de Martinikerk plaats. Zondag 11 november verzorgt Het Houten Huis een theatervoorstelling in MartiniPlaza (13.00 uur) en is er een Vesper in de Martinikerk (17.00 uur).