Video: jonge techneuten Jens en Obbe naar WK LegoRobots in Thailand

GRONINGEN - Twee jonge techneuten uit Garnwerd van de Jonge Onderzoekers Groningen doen 17 november mee aan het wereldkampioenschap LegoRobots in Thailand. Eerder bekroonde ze zichzelf al tot Nederlands kampioen.

Jens Mulder (12) en Obbe Kocken (12) wisten direct na het winnen van het Nederlands kampioenschap in mei dat ze een ticket voor het WK in Thailand te pakken hadden.

Sponsoren

,,Ik was héél blij, maar we wisten niet gelijk of we ook echt naar Thailand konden’’, vertelt Jens. Na het vinden van genoeg sponsoren kunnen de twee, inclusief begeleiders, toch naar het WK in Chiang Mai dat vrijdag 16 november begint met een feestelijke opening. Voor Obbe een extra spannende ervaring. Het is voor hem de eerste keer in een vliegtuig: ,,Ik vind het wel spannend, maar heb er vooral zin in’’.

Pubervariant lego

De robotwedstrijd wordt gespeeld met Lego Mindstorms. ,,Een pubervariant van Lego’’, stelt Carleen Baarda van De Jonge Onderzoekers Groningen, een wetenschap- en techniekcentrum voor 8 tot 18-jarigen, waar Jens en Obbe het ‘vak’ geleerd hebben. Naast het zelf bouwen moet de robot ook worden geprogrammeerd door de deelnemers. De WRO (World Robot Olympiad) is de internationale wedstrijd waar het Garnwerdse duo aan deelneemt. 22.000 teams vanuit de hele wereld doen mee. WRO richt zich op de technische en creatieve ontwikkeling van kinderen en snijdt actuele thema’s aan. Zo is het thema van dit jaar voedselverspilling.

Ervaring

,,We moeten de robot zo zien te programmeren dat de gekleurde blokjes in de vakjes met dezelfde kleur komen’’, legt Obbe uit. De blokjes stellen appels voor. Sommige moet de robot naar de ‘supermarkt’ zien te brengen en sommige, de wat lelijkere appels, naar de ‘jamfabriek’. Of ze gaan winnen? ,,We doen eigenlijk vooral voor de ervaring mee, maar ik wil niet laatste worden!’’, stelt Jens stellig.