De Grote Meindert Talma Voetbal Show

GRONINGEN - Talma's 2e voetbalplaat komt 1 december uit op Excelsior Recordings: Balsturig, een elpee (met boek; vormgegeven door Edd Simons) met daarop 11 liedjes (en korte bio's) over voetbal.

8 liedjes over voetballers: Johan Cruijff, Arjen Robben, Abe Lenstra, Robin Van Persie, Dick Nanninga, Stijn Vreven, Abe van den Ban en Jan Blijham. 2 liedjes over trainers: Fritz Korbach en Louis van Gaal en 1 lied over een vergane voetbalclub: de Langeleegte.

Balsturig betekent eigenzinnig, koppig, halsstarrig, eigengereid en dat is een eigenschap die deze 11 voetballers / trainers / stadion allemaal in grote mate bezitten. En het woord 'bal' zit er in. Alle 11 de liedjes zijn ook geschikt voor voetbalhaters omdat ze veelal inzoomen op een bepaald psychologisch aspect: Bij Van Gaal het onvermogen om normaal met de pers te communiceren en bij de jongen Cruijff het geluk van een innige vriendschap met ome Henk de terreinknecht van Ajax, die als Cruijff zijn vader overlijdt, zijn geliefde stiefvader wordt.

Om de nieuwe plaat te promoten bedacht hij De Grote Meindert Talma Voetbal Show, een bonte revue van 2 keer 45 minuten vol met filmpjes, anekdotes en liedjes over Nederlandse voetballers. De show, die op 5 mei in première ging op het festival Here Comes The Summer op Vlieland kreeg deze recensie op 3voor12: "Slechts ondersteund door een klein keyboardje en een selectie uit zijn obscure voetbalarchief vol prachtige foto’s, filmbeelden en artikelen, brengt Talma een zeer onderhoudende muzikale spreekbeurt over de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

In zijn onnavolgbare liedjes, vrijwel allen voorafgegaan door droogkomische inleidingen, komen tal van trivialiteiten en onbekende verhalen over voetbalhelden uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis voorbij." In juni volgde nog een tweede succesvolle try-out in Tivoli-Vredenburg.

Vorig jaar kwam Meindert bij ons om zijn livevoorstelling 'Je denkt dat het komt' te presenteren en logischerwijs komt hij terug voor wat nieuws. En zeg nou zelf, er is toch geen betere plek voor hem dan VERA?

Vrijdag 25 januari in Vera om 20.30 uur.