Ruim 16.000 bezoekers op gelukseditie Let’s Gro

GRONINGEN - De 6e editie van inspiratiefestival Let’s Gro over de toekomst van Groningen en Ommeland heeft een recordaantal bezoekers getrokken.

In vier dagen tijd namen circa 16.000 mensen deel aan ruim 120 activiteiten in de Groningse binnenstad. Dit jaar was het centrale thema ‘Geluk’, waarmee het festival nieuwe doelgroepen wist te bereiken. Veel bezoekers en toevallige voorbijgangers zijn binnengelopen bij de Cubestees - de vier tijdelijke paviljoens op de Grote Markt en de Vismarkt - en in de Grote Marktplaats, waar de meest recente archeologische vondsten werden getoond.

Let’s Gro is een festival voor en door Groningers, waarbij Groningers worden uitgenodigd om plannen, ideeën en initiatieven met elkaar te delen. De gemeente Groningen organiseert, programmeert en faciliteert het festival, dat inmiddels vier dagen lang zorgt voor reuring, ontmoeting en debat.

Het centrale thema van het festival ‘Geluk’ heeft voor volle zalen gezorgd bij sprekers als de Deense Meik Wiking, de schrijver van “Hygge, de Deense kunst van het leven”, geluksprofessor Ap Dijksterhuis en klimaatridder Diederik Samsom. Ook is het centrale thema gelinkt aan onderwijsinnovatie met bijvoorbeeld The Battle of the Schools. Maar ook gezondheidszorg, klimaat en energie. Geluk kent ook een keerzijde. Diverse onderwerpen belichtten deze keerzijde. Een onderwerp als dementie, met onder andere de voorstelling ‘Dag Mama’ kon rekenen op twee uitverkochte zalen. De middag over de impact van de aardbevingen in de provincie op ons persoonlijke leven werd zeer druk bezocht. Het programma ‘De proeverij van vrijwilligerswerk’ zette een grote groep mensen die zich vrijwillig inzetten voor een ander in de schijnwerpers.

Nieuwe projecten in de binnenstad

Tijdens Let’s Gro is ook het startschot gegeven voor alle nieuwe projecten in de binnenstad: de herinrichting van de Grote Markt, de Mercado aan de Rode Weeshuisstraat, de renovatie van het Stadhuis en de nieuwe bestemming voor het pompstation van Dudok aan de Diepenring. Ook was er een symposium gewijd aan slimme en duurzame stadslogistiek.

Let’s Gro & het Ommeland

Het Ommeland is ook goed vertegenwoordigd tijdens Let’s Gro. Met de bus werd door vele bezoekers Haren en Ten Boer verkend. Zuidhorn haakte met een middagprogramma met keynotes over geluk en betekeniseconomie en een netwerkmarkt aan. In Finsterwolde werd het uitverkochte Pompoendiner georganiseerd.

Museum of the Moon

Absolute blikvanger dit jaar was het kunstwerk ‘Museum of the Moon’ van de Engelse kunstenaar Luke Jerram op het Waagplein, dat mede door het CBK Groningen naar de binnenstad is gehaald. De levensechte replica van de maan heeft een vervreemdende werking door de grootte - maar liefst zeven meter in doorsnede - en de bijzondere plek. Dat heeft bij veel voorbijgangers geleid tot het ‘Toren van Pisa-effect’ waarbij de maan virtueel door middel van zelfportretten werd opgetild, aangeraakt en uitgezwaaid. De speciale maanwandelingen van Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen waren ruim voor het festival volgeboekt.

Het festival Let’s Gro wordt in 2019 gehouden van woensdag 30 oktober tot en met zaterdag 2 november.