Groningse app Spiek spiekt naar koophuizen

GRONINGEN - In de Groninger nieuwstad wordt het zaterdag 3 november druk

Mensen kijken verbaasd naar één van de ramen waar normaal de dames met het oudste beroep van Nederland staan. Het venster is afgeplakt, met in het midden een groot sleutelgat. Tekst erboven: ‘wil je écht iets opwindends zien?’

Wat blijkt, achter het raam is een wel heel ongewone date te bewonderen: geen pikante dame, maar de splinternieuwe Groningse app Spiek, die mensen in staat stelt om naar nieuwe koophuizen te kijken vóórdat ze op Funda komen.

Net als bij Tinder, kun je met Spiek swipen door foto’s, in dit geval om je nieuwe droomhuis te vinden. De bijzondere bonus is, dat de foto’s als sneak preview te zien zijn, nog voordat de desbetreffende huizen officieel te koop staan op Funda. Gratis voorkennis van de huizenmarkt dus. Kom er maar om, in een oververhitte kopersmarkt, waarin de huizenprijzen zo langzamerhand een historisch kookpunt hebben bereikt.

De app is een primeur in Nederland, opgezet door een uniek samenwerkingsverband van innovatieve Groningse makelaars. Initiatiefnemer Jacco van der Houwen zegt: “Bij ons makelaarskantoor proberen we het makelen altijd net even anders te doen. We leven toch niet voor niets in de 21e eeuw? Spiek helpt de woningzoeker, maar ook de makelaars in Groningen. Win-win!”

Wie vandaag zélf nog wil spieken door het sleutelgat, dat kan, aan het einde van de middag wordt het raam vandaag weer bezet door de normale gebruikers.

En wie nú al direct naar de nieuwste Groningse koophuizen wil gluren, Spiek is beschikbaar in alle app-stores voor mobiele apparaten.

Foto Johan Bosma