Een restaurant vol idealen

GRONINGEN - Nina Hoiting had al jaren een droom: een restaurant beginnen waar Nieuwe Groningers het vak kunnen leren. Binnenkort hoopt ze die wens waar te maken met restaurant De Groene Stoel.

Door Akke Boonstra

,,Er zijn veel nieuwkomers die graag willen werken, maar die eerst wel willen inburgeren. Vaak hebben ze nog niet genoeg zelfvertrouwen om de arbeidsmarkt op te gaan. Het idee achter restaurant De Groene Stoel is juist dat het werken en inburgeren gelijktijdig plaatsvindt.” Nina Hoiting, 34 jaar en afkomstig uit het Drentse Gieten, ziet goed voor zich hoe ze betekenisvol kan zijn voor de vluchtelingen in Groningen. Met behulp van crowdfunding hoopt ze volgend jaar De Groene Stoel te kunnen openen. Jaarlijks worden er zestien nieuwkomers opgeleid voor een baan in de horeca. De opleidingen worden gevolgd aan het Noorderpoort, waarmee Nina in gesprek is. En het menu? ,,We koken met producten uit de streek, maar hebben er ook buitenlandse gerechten erbij. Het wordt ‘Lokaal met een twist’.”

Opvoedkunde

,,Het idee komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen”, vertelt Hoiting. ,,Hiervoor werkte ik vier jaar lang bij het COA. Ik gaf er allerlei trainingen, van opvoedkunde tot participatietraining. We oefenden bijvoorbeeld hoe je moest solliciteren. Het viel me op dat je in veel andere landen – bijvoorbeeld in Syrië of Irak - al wel prima met een papiertje aan een baan kunt komen, maar dat we hier in Nederland veel meer focussen op wie we zijn. Persoonlijke kwaliteiten zijn bij ons belangrijker. Als je dan ook nog eens geen diploma hebt wordt het al helemaal moeilijk om een baan te krijgen, terwijl wij juist nog veel van de nieuwkomers kunnen leren. Denk aan hun doorzettingsvermogen, of aan het groepsgevoel. Ze delen veel en zijn er voor elkaar.”

Met restaurant De Groene Stoel, dat in het voorjaar opengaat, wil Nina deze mensen een plek geven op de arbeidsmarkt. Ondertussen loopt de crowdfundingsactie dan ook gestaag door. Minimaal 65.000 euro is nodig. bijna tachtig procent is al binnen. ,,Nog een kleine maand te gaan”, zegt Hoiting. ,,Natuurlijk is het spannend, maar het móet gewoon lukken. Gisteren kreeg ik nog 1500 euro van iemand”, zegt ze enthousiast.

Helpen

Door zich volop in het netwerken te storten hoopt Hoiting de laatste euro's ook nog binnen halen, zodat ze straks een pand kan aanschaffen. ,,Ik bel heel wat mensen af, sta bijvoorbeeld op beurzen om dit te promoten. Het begon met een sociaal idee, dat je gewoon een groep mensen wilt helpen. Toch moet je uiteindelijk ook commercieel gaan denken, om alles goed te laten lopen. Het moet een echt bedrijf zijn, zodat de nieuwkomers makkelijk kunnen doorstromen naar andere horeca.”

Steun van haar omgeving heeft ze in ieder geval. ,,Ik ben 34, dat is een leeftijd waarbij je dingen op orde zou moeten hebben, maar nu kies ik voor onzekerheid. Maar mijn vrienden en familie weten dat dit is wat ik wil. Ik liep ook al langer met het idee rond. Het is een sprong in het diepe, maar het is nu of nooit.”

De crowdfundingsactie voor restaurant De Groene Stoel is te ondersteunen via: crowdaboutnow.nl/campagnes/degroenestoel.