Column Buitenspel Wim Masker ‘Geneuzel’

GRONINGEN - Wie door de poortjes van het stadion stapt, levert minimaal 20 IQ-punten in. Aldus de Belgische sportjournalist Hans Vandeweghe zaterdag in De Morgen.

Ik zou zeggen, maak er gerust 50 punten van en dat geldt ook als voetbal gespreksonderwerp is buiten het stadion. Het overkomt ons bijna allemaal: in tijden van sportieve voorspoed neigen ‘we’ naar euforie en opportunisme en in tijden van tegenspoed naar cynisme, defaitisme en ‘alles moet anders’.

Maar soms moet dat ook. FC Groningen-directeur Hans Nijland gaf vorige week een interview in Voetbal International. Hij zegt daarin overwegend zinnige dingen, maar bevestigt ook het beeld van een man van de korte termijn. Nijland in VI:

“Bij mijn vroegere bedrijf zeiden we altijd hartstikke leuk dat geneuzel over de lange termijn, maar als we de korte termijn niet voor elkaar hebben, is er misschien niet eens een langere termijn.” En ook: “Ik ben geen man van dikke plannen. Het gaat allemaal om mensen die met elkaar willen werken en elkaar succes wensen. De vent maakt de tent.”

Op zichzelf niet onwaar, maar veel visie spreekt er niet uit. En dat is juist waar de supporter in een periode van gevoelsmatig aanhoudende neergang naar hunkert. Met een begrotingstekort van 3 miljoen euro op een omzet van slechts 16 miljoen drukt de korte termijn wel erg zwaar op de toekomst. En als de vent de tent maakt, moet je er wel zeker van zijn dat op de belangrijkste posities de juiste vent zit. Worden bij de FC wel de juiste kritische analyses gemaakt? Gaat niet al jaren veel te veel geld naar pure middelmaat? Tijd voor verandering.

Of is dat ook geneuzel?