Column In Stad Jos Jansen op de Haar: jonge honden in bieb

GRONINGEN - In het Groninger Forum aan de Oude. Boteringestraat 18 is tot en met 6 januari de groepstentoonstelling ‘Een Schop Onder De Ploeg’ te zien.

Verspreid over de bibliotheek is werk te zien van jonge getalenteerde kunstenaars: Jan Hamstra, Jannes Bürkner, Joyce ter Weele, Lisa Damstra, Mathieu Keuter, Sandra de Groot, Oscar Venema, Wim Warrink en Yana Poppe. Marielou van der Hoef en Rense Sinkgraven maakten de fraaie selectie.

De opening werd vrijdagmiddag verricht door Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère. Maar eerst moest ik nog even naar de Broerstraat. Daar was Mathieu Keuter bezig om met de lijmkwast zijn versie van David en Goliath tegen de muur van het Groninger Forum te plakken. “Goliath is de ontzettende bult werk van De Ploeg. En David staat voor de hedendaagse kunstenaars”, legt Mathieu uit. “De Ploeg heeft nooit klassieke thema’s geschilderd. Daarom leek het me leuk om zo een beetje over De Ploeg heen te knallen. Als kunstenaar moet je altijd een beetje reuring maken.”

Na de actie van Keuter was het woord aan Han Steenbruggen. In een eerder leven werkte hij in het Groninger Museum met De Ploeg als specialiteit. Hij schetste de situatie van jonge kunstenaars in Groningen. “In een stad die een kunstacademie heeft studeren ieder jaar veel mensen af. Voor die groep is het moeilijk om een expositieplek te krijgen. Het is ook moeilijk om te concurreren met de gevestigde orde, daarvoor heb je moed nodig. Daarom is het mooi dat hier in de bibliotheek nu de kans geboden wordt aan aanstormend talent. Honderd jaar geleden kwam een stel jonge kunstenaars bijeen om een vereniging, De Ploeg, op te richten om zich te keren tegen een oudere generatie kunstenaars die hier de macht in handen had. De jongere generatie kwam niet aan de bak. De Ploeg is mede opgericht om samen sterk te staan en expositieruimte te genereren. De groep die nu in de bibliotheek exposeert zou in gezamenlijkheid ook elkaars talenten en geestdrift kunnen aanjagen. Ik zou wensen dat deze tentoonstelling dat zou opleveren. Dus ik zou zeggen, hef het glas en zoek elkaar op, voor nu en later.”