FC Groningen biedt hoop

GRONINGEN - Een punt verdienen maar het niet krijgen. Waar vorig seizoen in een mindere wedstrijd tegen PSV op de valreep een punt werd gepakt, daar ging dat nu verloren. Het past bij dit nog treurige seizoen.

PSV speelde volgens trainer Mark van Bommel zijn slechtste wedstrijd van het seizoen, maar weet dit niet alleen aan zijn eigen spelers maar noemde het ook de verdienste van FC Groningen. Terecht. FC Groningen gaf weinig ruimte weg, durfde de opbouw van de landskampioen al in een vroeg stadium te storen en was meestal ook attent in de omschakeling na balverlies. Alleen werd de gedurfd spelende ploeg van trainer Danny Buijs in het slotkwartier wat overmoedig. De goed spelende Tim Handwerker, die voor het grotendeels onzichtbaar maken van Hirving Lozano op grote waardering kon rekenen van de vaste volgers van PSV, bleef ter ondersteuning van linkshalf/linksbuiten Django Warmerdam maar opkomen., de Mexicaan toevertrouwend aan Jeffrey Chabot. Zijn even oude landgenoot beleefde echter niet zijn beste wedstrijd in Groningse dienst. Bij de gelijkmaker van Malen deed hij te weinig om Denzel Dumfries het voorzetten te beletten dan wel zo lastig mogelijk te maken en voorafgaande aan de 1-2 verschafte hij de turboback beleefd een vrije doorgang naar het doel van Sergio Padt. Dat Chabot niet in goeden doen was bleek ook wel uit het feit dat hij na 75 minuten al kramp kreeg. Dat is erg snel voor een speler op zijn positie.

Toerbeurt

Zo is er dit seizoen elke week wel weer een andere speler van FC Groningen die de pech heeft dat fouten als gevolg van een off-day of een mindere dag genadeloos worden afgestraft. De late winnende goal van PSV waar nog het meest sneu voor doelman Sergio Padt die met twee fantastische reddingen twee bijna zekere goals voorkwam. Opnieuw hoefde de schlemiel van vorige week niet veel reddingen te verrichten, wat indirect een compliment is voor de verdedigende organisatie bij FC Groningen. Het vervelende voor de groenwitten is dat tegenstanders dit seizoen beter raad weten met de schaarsere mogelijkheden die ze krijgen.

Laag rendement

Bij FC Groningen ontbraken met Mimoun Mahi en Michael Breij – vorig seizoen topscorer van Jong FC Groningen en revelatie van de voorbereiding – twee spelers die vrij gemakkelijk scoren. In hun plaats speelden Jannik Pohl en Mateo Cassierra. De twee missen alle eigenschappen van een afmaker. Ze missen handelingssnelheid, ze hebben een matige tot zwakke traptechniek en geen van beiden kan goed koppen. Werkt Pohl zich uit de naad, bij Cassierra bekruipt je het gevoel dat hij te weinig energie en agressie in een wedstrijd stopt. Van beiden kun je je afvragen of het wel echte spitsen zijn. De snelle Pohl zou misschien eens een keer als rechtsbuiten kunnen worden uitgeprobeerd. Cassierra lijkt meer een meevoetballende middenvelder dan wel aanvaller dan een echte nummer 9. In de wedstrijden van Jong Ajax was dat al vaak te zien. Daar was hij vaker positief betrokken bij de opzet van vlotte aanvallen dan bij de afronding ervan.

Pluspunten

Voor de derde keer dit seizoen ging FC Groningen onder applaus van het veld. Eerder was dat al het geval na de thuisduels met AZ (1-3) en FC Utrecht (1-1). Met Samir Memisevic als puur verdedigende middenvelder met schuin voor of naast hem Ludovit Reis als goed druk zettende middenvelder lijkt er een goed koppeltje in de maak. Voor de twee is het na balverovering vooral zaak om een van de vier aanvallers of opkomende backs aan te spelen. Wanneer het Buijs lukt om zijn ploeg met dezelfde intensiteit en tactische discipline te laten spelen, komen de punten vanzelf. Schakelt de ploeg terug naar 80 of 90 procent dan wacht vrijdag in Rotterdam tegen een getergd Excelsior de volgende nederlaag.

Wim Masker.