UMCG en RUG: ‘Leren om langer cognitief gezond te blijven’

GRONINGEN - Onderzoekers van het UMCG en de RUG starten een onderzoek naar het effect van leren op de mentale gezondheid van 65-plussers.

Het doel is om meer te weten komen over de invloed van het leren van nieuwe vaardigheden op iemands denkvermogen, stemming en hersenfunctie. Ook willen de onderzoekers weten of leren op oudere leeftijd kan helpen om ook op langere termijn de hersenfunctie gezond te houden.

In Nederland en ook daarbuiten worden mensen steeds ouder. Maar, niet iedereen bereikt een hoge leeftijd zonder klachten. Sommige ouderen ervaren geheugenklachten en deze geheugenklachten kunnen een risicofactor voor toekomstige achteruitgang in het denkvermogen (cognitie) en stemmingsklachten zijn. Het is daarom belangrijk om het denkvermogen zo lang mogelijk op peil te houden, te verbeteren of verdere achteruitgang te voorkomen.

Deelnemers

De onderzoekers zoeken nu deelnemers tussen de 65 en 80 jaar oud die geheugenklachten ervaren die zich ongeveer in de afgelopen 5 jaar hebben ontwikkeld maar nog niet zijn bevestigd door een specialist, en die graag iets nieuws willen leren.

Deelnemers ondergaan een voormeting, bestaande uit vragenlijsten, computertaken en metingen van de hersenactiviteit. Daarna wordt de deelnemer toegewezen aan een van de (gratis) cursussen: een muziekcursus (gitaar), taalcursus (Engels) of creatieve workshops. De cursussen duren drie maanden en vinden voor een groot deel thuis vanachter de computer plaats.

Voor meer informatie over het onderzoek: langcog@rug.nl, of website www.langcog.umcg.nl.