Record aantal bezoekers voor Nacht van de Nacht Groningen

GRONINGEN - Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen verwelkomde afgelopen zaterdag 27 oktober een recordaantal van 420 bezoekers voor de jaarlijkse Nacht van de Nacht.

Het was spannend, tot heel kort voor de publieksavond was het bewolkt en regenachtig. Maar precies op tijd trok het bij, en alle bezoekers hebben de hele avond kunnen genieten van het sterrenkijken. De verlichting van de omringende gebouwen op de Zernike Campus was voor de gelegenheid gedimd. Er was speciale aandacht voor het 10-jarig bestaan van de Blaauw Sterrenwacht, met lezingen over de geschiedenis van de sterrenwacht en over de wereldvermaarde sterrenkundige professor Adriaan Blaauw, naar wie de sterrenwacht vernoemd is.

De gasten vonden het prachtig om de kraters van de Maan van dichtbij te bekijken, de planeet Mars en de schitterende Pleiaden sterrengroep. Zelfs de nabije buur van de Melkweg, de Andromedanevel, was goed zichtbaar. In het Astronomy News vertelden sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut en ruimtevaart instituut SRON over actuele Groningse en wereldwijde ontwikkelingen in de sterrenkunde. Bezoekers leerden veel over het heelal. Zo vond iemand het heel bijzonder om te ontdekken dat sterren worden geboren, zich ontwikkelen en aan hun eind komen, net zoals mensen. Ook was het voor veel bezoekers de eerste keer om in een sterrenwacht door een telescoop te kijken, dit hadden ze al willen doen sinds ze klein waren.

De sterrenwacht organiseert regelmatig publieksavonden, zie www.rug.nl/sterrenwacht.