Made in Stad. Stoelen van meubelfabriek Huizinga

GRONINGEN - Stoelen met een geschiedenis - stoelen met een verhaal. Jacobus Abraham Huizinga (1861-1937) richtte in 1889 meubelfabriek ’Nederland’op in de stad Groningen. Naast allerlei ander meubilair zijn er in die jaren in de fabriek aan de Westersingel duizenden en duizenden stoelen gemaakt. Stoelen om generaties lang mee te gaan. Stoelen met een geschiedenis, stoelen met een verhaal.

In de tentoonstelling Made in stad. Stoelen van meubelfabriek Huizinga toont Stichting Huizinga Meubel Nederland meer dan dertig stoelen van deze Groningse meubelfabriek. Bezoekers maken kennis met de ooit landelijk bekende meubelfabrikant.

De expositie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum is te zien van 10 november 2018 t/m 10 februari 2019.

Landelijke faam

Meubelfabriek ’Nederland’ maakte stoelen van de allerbeste kwaliteit. Stoelen voor in de keuken, in de aula van de universiteit, in de woonkamer, in de slaapkamer en in de studeerkamer. Stoelen voor burgemeester en wethouders en voor leden van Provinciale Staten. Door de snelle groei van de stad Groningen, was de vraag naar meubels, en dus ook stoelen, groot. Op het hoogtepunt van het bestaan van de fabriek werkten er ruim honderd mensen. De eigentijdse ontwerpen waren zeer in trek en te koop bij de betere wooninrichtingszaken in heel Nederland.

Huizinga by Huizinga

De fototentoonstelling van een bloedverwant van J.A. Huizinga, de Amerikaan David W. Huizinga is een expositie ín de expositie. Met gevoel voor historie heeft hij een twintigtal oude zwart-wit foto’s van zijn voorvaderlijke Groningse neef digitaal ingekleurd. Het resultaat is verrassend levensecht!

Eigen ontwerpen en stadswandeling

Een speciale ruimte in de tentoonstelling is ingericht met stoelen gemaakt door leerlingen van het Parcival College en het Alfa College en een studente van de Academie Minerva. Kinderen van het revalidatiecentrum in Beetsterzwaag tonen zestien door hun bewerkte mini-stoeltjes. Bij de tentoonstelling is een stadswandeling samengesteld en wordt regelmatig een lezing georganiseerd.