Bel Campo lezing door Arthur Japin

GRONINGEN - Op zondag 11 november om 14.30 uur vindt de 26ste Bel Campo Lezing plaats in de Nieuwe Kerk in Groningen. Spreker is de bekende auteur Arthur Japin.

De lezing gaat over zijn laatste boek Kolja, dat handelt over de raadselachtige dood van componist Tsjaikovski in Sint Petersburg.

De Bel Campo lezing is een literair feest, dat begint met high tea en een kort concert. De Russische violist Sergei Bolotny (Noord Nederlands Orkest), verzorgt dit jaar de muzikale inleiding, geheel in stijl met het onderwerp. Na de lezing is er volop ruimte om boeken te laten signeren en na te praten onder het genot van een goed glas wijn en versnaperingen, gemaakt door de clubleden die de organisatie geheel zelf verzorgen. De opbrengst gaat naar kinderen die in armoede opgroeien in Groningen.

Door samenwerking met een basisschool zijn de docenten aldaar in staat maatwerk te leveren aan kinderen en hun ouders. Boekhandel Godert Walter zorgt dat de boeken van Japin ter plekke te koop zijn.

Entree €25,- , ter plekke te voldoen of bestel de kaarten vooraf via

www.rotary.nl/groningenbelcampo/activiteiten.

Arthur Japin

Arthur Japin schrijft romans en verhalen, filmscenario’s en toneelstukken. Arthur Japin (1956) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam en doorliep daar de Theaterschool. Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Hij zong zelfs een kleine rol bij de Nederlandse Opera.

Hij brak door met zijn tweede boek, de roman De zwarte met het witte hart. Deze historische roman over twee Ghanese prinsjes bezorgde hem internationale roem en werd de basis voor toneel- en dansvoorstellingen en een opera, getiteld Kwasi en Kwame. Japin speelt in zijn werk met waargebeurde historische feiten, die hij dankzij uitgebreid onderzoek boven water haalt. Veel verhalen spelen zich af in het buitenland. Zoals De overgave (2007, NS Publieksprijs). Deze roman vertelt het aangrijpende verhaal van een pioniersvrouw in Texas rond 1800. In het gevecht om haar kinderen en kleinkinderen leert ze uiteindelijk het machtigste wapen te hanteren: vergeving. Vaslav (2010) gaat over de levensgeschiedenis van de Pools-Russische balletdanser Vaslav Nijinski. De Gevleugelde (2015) gaat over de vliegenier Alberto Santos-Dumont, zoon van een steenrijke koffieplanter, die opgroeit in de binnenlanden van Brazilië. En Kolja (2017) speelt zich af in Sint Petersburg. Tsjaikovski’s dove beschermeling heeft na de dood van Tsjaikovski drie dagen tijd, tot de staatsbegrafenis, om de waarheid te achterhalen over zijn mysterieuze dood. Maar terwijl Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, beter dient door nu te zwijgen.

Rotaryclub Belcampo, Groningen

Rotaryclub Bel Campo schept kansen door kinderen in nauwe samenwerking met hun basisschool op maat te ondersteunen, op punten waar bestaande regelingen geen uitkomst bieden. De leden doen dat door hun ervaring, netwerk, creativiteit en extra financiële middelen in te zetten.

Rotaryclubs in Nederland organiseren diverse projecten die sociaal iets toevoegen. Projecten dicht bij huis, zoals deze jaarlijkse lezing voor een goed doel, of projecten die met behulp van de Rotary Foundation wereldwijd helpen. Als het nodig is komt Rotary snel in actie, zoals bij natuurrampen en vluchtelingenstromen met onze shelterboxen. Soms gaan projecten jarenlang door om het doel te bereiken, zoals bij het wereldwijd uitbannen van de ziekte polio.