Dalend woningaanbod leidt tot minder transacties in Noord-

GRONINGEN - Meerdere gemeenten in het noordelijke deel van Nederland maken een daling van het aantal woningverkopen door. De oorzaak hiervan moet gezocht worden in de beperkte keuzemogelijkheden voor woningzoekers, het aanbod blijft namelijk gestaag dalen.

Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2018 van Lamberink Makelaars & Adviseurs (partner in Dynamis).

Particuliere beleggers maken Groningen ontoegankelijk voor starters. Circa 39% minder appartementen worden per 1 oktober aangeboden in Groningen vergeleken met een jaar eerder. Met name huishoudens die na hun studententijd een woning willen kopen in Groningen ervaren de problemen van het aanbodtekort. Door het gebrek aan kapitaal leggen deze huishoudens het vaak af tegen particuliere beleggers. Appartementen in studentensteden zijn namelijk erg populair onder dit type beleggers. Bekend is dat particuliere beleggers bij maar liefst een op de zeven verkochte woningen in Groningen betrokken zijn.