GRONINGEN -

Van 26 oktober tot en met 30 oktober treden vier Canadese en Britse journalisten in de voetsporen van de Canadezen die Nederland in 1945 bevrijdden. Tijdens deze persreis maken de journalisten ook kennis met de bevrijdingsgeschiedenis van de provincie Groningen. De persreis wordt georganiseerd door de Stichting Liberation Route Europe (SLRE). De Liberation Route houdt in tien Europese landen de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend.

De Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden. Door SLRE wordt een aantal keren per jaar een persreis georganiseerd waarbij journalisten kennis maken met verhalen over en belangrijke plekken tijdens de Tweede wereldoorlog in Nederland.

Tijdens de vijfdaagse persreis bezoeken de journalisten herdenkingen, musea, monumenten en andere plekken die herinneren aan de bevrijding door de Canadese troepen in 1945. Ze maken onder andere kennis met de Slag om de Schelde, rijden met een Dodge rond Groesbeek en bezoeken de Canadese begraafplaats in Holten.

In samenwerking met Marketing Groningen en de Verhalen van Groningen heeft SLRE een programma samengesteld voor Groningen. Tijdens dit programma bezoeken de persvertegenwoordigers het Bevrijdingsbos in Noorddijk en krijgen ze een rondleiding door de stad Groningen, waarbij een gids vertelt over de bevrijding in april 1945. Joël Stoppels, projectmanager van de internationale koepelorganisatie Liberation Route Europe over deze persreis: “Dit is een uniek moment om de bevrijding van Nederland internationaal onder de aandacht te brengen en een eerbetoon te brengen aan de mensen die ons onze vrijheid hebben gegeven.”

Opmaat naar 75 jaar einde WO2

De persreis van SLRE komt een jaar voordat in Europa tal van activiteiten beginnen die 75 jaar bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog markeren. Speciaal voor de kroonjaren 2019 en 2020 heeft SLRE het initiatief genomen tot de internationale publiekscampagne ‘Europe Remembers 1944-1945’. De campagne zal in zeker tienlanden actief zijn en beoogt 25 miljoen bezoekers. Meer hierover is te vinden op www.europeremembers.com .