Focus Vocaal in veelzijdig

GRONINGEN - – Op 4 en 11 november is het eigenzinnige Projectkoor Focus Vocaal, o.l.v. Elzemien Brouwer, te zien en te horen met het concert “Uitgesproken en Toch”.

De titel verwijst naar de uitgesproken muziekkeuze van het koor, die van eigentijdse componisten uit vele hoeken van de wereld. Ook dit keer valt er een levendig en verrassend programma te verwachten.

Zo’n uitgesproken muziekkeuze is bijvoorbeeld de ‘Joiku’ van de Finse Jukka Linkola. Deze traditionele zang van de Sami spreekt met z’n scherpe klanken en jodelachtige stijl ook tot de Europese verbeelding. In de spreekfuga van Ernst Toch verbeelden de 4 dansers (aangevoerd door de jonge Groningse choreograaf Selmar Jurian) de fugatische vorm met zijn thema, subthema en omkeringen.

Letterlijk uitgesproken zijn de stukken die zonder woorden toch veelzeggend zijn, zoals ‘de la Melancolie en de la Gaiete’ uit de Cantate sans Paroles van de Nederlandse componist Hugo Godron. In ‘Conversation for two tambourines’ is een levendig ‘gesprek’ tussen de slagwerkers (en tambourijnspelers!) Edwin van der Wolf en Pieter Mark Kamminga te horen, waarin ze elkaar woordeloos aanvoelen, uitdagen en vliegen afvangen.

Laat u zich verder rondleiden door Japanse tuinen (Japanese gardens van Kaija Saariaho) en meeslepen in het Noorwegen van Ola Gjeilo (Days of Beauty).

Zondag 4 november om 15.00 uur in de Kerk van Engelbert, Engelberterweg 39 in Groningen

Zondag 11 november om 20.00 uur in het Vrijdag Theater, Noorderbuitensingel 11 in Groningen

Kaartverkoop via www.focusvocaal.nl of aan de kassa, toegang € 15.00