Onkruid vergaat niet? In De Wijert wel

GRONINGEN - Burgerparticipatie: het lijkt steeds groter en belangrijker te worden. In de Wijert zijn ze er maar wat blij mee. Onkruid en zwerfafval worden eindelijk de kop ingedrukt.

Door Vincent Trechsel

De inwoners van de wijk De Wijert moeten er nog even aan wennen. Een grote groep mensen plots voor de deur, die binnen no-time de bloei en snoei op zich neemt. Wie zijn die lui, gehuld in oranje hesjes waarop met koeienletters de letters SWO prijken? Een initiatief van drie groenbedrijven uit de regio, die samen met de gemeente Groningen, Terra Next en Wijkdeal De Wijert een maatschappelijk doel voor ogen hebben. Die partijen gaan samen met werkzoekenden de openbare ruimte verbeteren. En laat nou net daar in De Wijert enorme behoefte aan zijn.

Tijdens de zogenoemde Stemweek die eind vorig jaar werd gehouden in de wijk kwam dat heel duidelijk naar voren. „Inwoners konden toen stemmen op projecten die zij belangrijk achtten voor hun woonomgeving”, vertelt Mickey Ras namens Wijkdeal. „Daar kwam het groen en buitenzijn als belangrijkste uit de bus.” In zo’n Stemweek geven inwoners aan aan welke projecten in hun wijk moeten worden gewerkt. Dat werken moeten ze vervolgens wel zelf doen. Het is een manier die de gemeente Groningen nu een tijdje hanteert. „In menig wijk wordt zo gewerkt aan bijvoorbeeld verkeer en veiligheid, duurzaamheid of bijvoorbeeld het strijden tegen eenzaamheid onder ouderen. Een nieuwe vorm van democratie, zeg maar.”

Burgerinitiatief

In De Wijert kwamen dus het buitenleven en het groen als winnaar uit de bus. En dus werd er gezocht naar een manier waarop dat verbeterd kon worden en een manier waarop bewonersparticipatie gehandhaafd werd. De inwoner geeft aan wat hij wil, maar moet vervolgens wel meedenken en -werken aan de uitvoer. In het zuiden van de stad – waar de werkgelegenheid volgens Ras relatief laag ligt – gaan ze echter een stapje verder. Daar is dus een werk- en leertraject aan dit burgerinitiatief gekoppeld. "Mensen uit de stad met een uitkering krijgen als aanvulling op hun uitkering de mogelijkheid om aan de slag te gaan als assistent-hovenier", legt Ras uit. „Aan het eind van de opleiding, ontvangen de deelnemers een diploma en twee keer per jaar een premie van zeshonderd euro.”

De hoveniers in wording zijn nu vijf weken bezig en de energie spat er nog steeds vanaf. Dat ziet ook Kor Hooijer, die voorman is van één van de groepen. Hij leert de mensen hoe een hovenier werkt, welke gereedschappen er precies nodig zijn, en welke planten nu eigenlijk tot het onkruid behoort. „Inheemse kruiden, hè”, verbetert hovenier Hooijer lachend. „Tegenwoordig heet dat geen onkruid meer. Deze mensen mogen 150 soorten uit hoofd leren. Maar de boeken worden er zelfs in hun pauzes bij gepakt, dus leergierig zijn ze wel.”

Wie nieuwsgierig is naar Wijkdeal De Wijert, het SWO-traject of de andere initiatieven vanuit de burgerparticipatie, kan langsgaan bij De Innovatiewerkplaats aan de Van Schendelstraat 9.