NPO Radio 1-programma Kwesties zondag vanuit Groningen

GRONINGEN - In het debatprogramma Kwesties zondag de volgende twee onderwerpen, waarvan één uit Groningen:

Barpersoneel ook verantwoordelijk voor seksuele intimidatie?

Presentator Marianne van den Anker staat zondagavond bij een café in Groningen om te praten over seksueel overschrijdend gedrag tijdens het uitgaan. Want billen knijpen, borsten vastpakken of onder rokjes graaien is niet zeldzaam in de bar en op de dansvloer. Hoe kunnen we dit probleem tegengaan?

Is het de verantwoordelijkheid van het barpersoneel om daar op te letten en in te grijpen? Of kan dat niet van ze verwacht worden?

Te gast: Veerle van Wijngaarden (Student Filosofie), Marten Duit (Beoogd fractievoorzitter Student& Stad), Merlijn Poolman (Nachtburgemeester Groningen & oud-horecaondernemer).

‘Stuur de kinderen naar de opvang en ga lekker werken’

Gezinnen met pasgeboren kinderen staan voor een dilemma: moet het kind vijf dagen naar de kinderopvang, of moet er iemand minder gaan werken? Vaak blijkt dat de vrouw eerder een stapje terugzet in haar carrière om het hummeltje te sparen van twee dagen opvang.

De directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau maakt zich zorgen over het grote aantal vrouwen dat parttime werkt en niet economisch zelfstandig is. We moeten af van het idee dat het zielig is als kinderen drie dagen of meer naar de kinderopvang moeten. Terecht? Of moeten ouders juist veel meer aandacht aan het jonge kind geven?

Presentator Rob Oudkerk gaat met de NPO Radio 1-bus zondag naar Amsterdam om met ouders en politici te praten over kinderopvang.

Vinden we in Nederland dat vrouwen nog steeds de primaire taak hebben om thuis voor de kinderen te zorgen? Moeten we misschien iets doen aan onze cultuur, zodat niet altijd de vrouw parttime gaat werken? En wat kan de politiek doen om ouders tegemoet te komen?

Te gast: Jennifer Pettersson (Maker podcast Opgejaagd), Aylin Bilic (Opiniemaker), Engin Baydar (Jongerenwerker & aanstaande vader), Annabel Nanninga (Moeder & Politica)

Uitzending: zondag 21 oktober, 20.00 - 21.00 uur op NPO Radio 1