Vrouwen studentenclub Magna Petenten viert 120e verjaardag

GRONINGEN - Een kleine 400 Magna Petenten, oud-studentes van de Rijksuniversiteit Groningen die lid waren van de Groningsche Vrouwelijke Studentenclub Magna Pete, komen op donderdag 1 november naar Groningen.

In de Martinikerk komen de vrouwen bijeen om de 120e oprichtingsdag van hun studentenclub te vieren.

Magna Pete (betekenis: streef naar het grote) is op 1 november 1898 opgericht en is de eerste Nederlandse vrouwelijke studentenvereniging in Nederland. De beslissing om een vrouwelijke studentenvereniging op te richten werd genomen nadat een groepje studentes tevergeefs bij het studentencorps Vindicat Atque Polit had aangeklopt met de vraag lid te mogen worden. Het corps was destijds een echt mannenbolwerk en besloot (tezamen met de andere corpora van Nederland) geen vrouwen toe te laten tot hun vereniging. Er zat voor de studentes dus niets anders op dan een eigen club op te richten.

Magna Pete werd een bruisende en ondernemende vereniging. Vele bekende wetenschappers, hoogleraren en politici zijn tijdens hun Groningse studententijd lid geweest. Een kleine 400 oud-leden komen bijeen om herinneringen op te halen en bij te praten. Dat hun vereniging in 1970 een fusie is aangegaan met Vindicat weerhoudt de vrouwen er niet van om deze 120e oprichtingsdag te vieren. De warme herinneringen aan hun ‘Club' en aan een gedeeld studentenleven zorgen ervoor dat de dames in groten getale naar de stad komen, onder het motto: ‘Ik heb in Groningen gestudeerd….!’