FC Groningen: talent op 17

GRONINGEN - Met de uitwedstrijd tegen Heracles begint FC Groningen aan een nieuwe reeks van vier duels om uit de onderste regionen te komen. Voorlopig staan de talenten van Buijs op de zeventiende plaats.

Voor de toch wel verrassend lage klassering zijn verschillende verklaringen denkbaar. Verklaring één: trainer Danny Buijs is te jong en onervaren. Buijs is 36 jaar en heeft slechts vier jaar ervaring als hoofdtrainer in de absolute top van het amateurvoetbal, al is de betiteling semi-profvoetbal waarschijnlijk beter op zijn plaats. Het klopt dus dat Buijs jong en betrekkelijk onervaren is, maar dat zijn de trainers van de koplopers uit de eredivisie en de eerste divisie ook. Mark van Bommel (41) was nog nooit trainer van een seniorenteam, maar gaat met PSV fier aan kop van de eredivisie. Een etage later is Michele Santoni bij Almere City medekoploper. De zoon van een Italiaanse vader en een Nederlandse moeder is 38 jaar en was tot dit seizoen nog nooit hoofdtrainer.

Verklaring twee: technisch manager Ron Jans heeft als voormalig hoofdtrainer in zijn nieuwe functie nog weinig ervaring en ontbeert een netwerk. Dat eerste is zonder meer waar, of Jans na anderhalf jaar nog steeds geen netwerk heeft valt ernstig te betwijfelen. Kijken we naar PSV en Almere City dan zien we dat de functies van technisch manager of technisch directeur eveneens worden uitgeoefend door betrekkelijke ‘rookies’. Voormalig trainer Robert Maaskant is pas sinds maart in dienst als technisch directeur van de profclub uit Flevoland en voormalig scout John de Jong is pas sinds deze zomer technisch manager bij PSV.

Verklaring drie: de selectie van FC Groningen is niet sterk genoeg. In de slotmaanden van de vorige competitie speelde vrijwel dezelfde kern onder de tactische leiding van Marcel Groninger voetbal een subtopper waardig. De selectie werd echter niet wezenlijk versterkt en lijkt per saldo zelfs iets verzwakt. Dat kun je ook zonder enige ervaring als technisch manager vaststellen. Zoals ook vast te stellen is dat veel jonge spelers onder Buijs en zijn geroutineerde assistent Hennie Spijkerman aan kwaliteit en zelfvertrouwen hebben ingeboet. Zeefuik, Reis, Van de Looi, Hrustic, Absalem en toch ook Doan: zij voetballen minder goed dan eind vorig seizoen. En dat is weer de trainers aan te rekenen. Of toch niet?

Want misschien houdt FC Groningen ook wel te krampachtig vast aan het eigen beleidsplan ‘Talenten op één’. Minstens de helft van het eerste elftal uit - al dan niet zelfopgeleide - talenten laten bestaan zou wel eens ten koste kunnen gaan van de kwaliteit. De noodzakelijke routine kun je niet opleiden, maar moet je binnenhalen. Met die opdracht gaan de scouts de komende maanden dan ook op pad.

Wim Masker.