VRIJDAG talent door naar halve finale componistenwedstrijd

GRONINGEN - Twee talenten van VRIJDAG zijn door naar de halve finale van de compositiewedstrijd van BNNVARA en het Nederlands Blazers Ensemble (NBE).

Mauro Yeoman (14) en Laura Eisenga (16) behoren tot de laatste 24 deelnemers. De twee talenten maken kans om op 1 januari met het NBE op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam. Het concert wordt dezelfde avond op prime time uitgezonden op tv door BNNVARA.

Al ruim twintig jaar is de wedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert een springplank voor serieus componeertalent in Nederland. Het NBE ontvangt jaarlijks inzendingen van meer dan 100 (piep)jonge componisten. “In al die jaren is er nog niet eerder een talent van VRIJDAG doorgegaan. Nu gaan er zelfs twee door naar de halve finale. Dat is iets om heel erg trots op te zijn”, aldus Joëlle Doll, coördinator van de Muziek Talent Route bij VRIJDAG.

Muziek Talent Route

De Muziek Talent Route is een initiatief van VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen. Binnen deze route werken jonge talenten intensief samen om het beste in elkaar naar boven te halen. In verschillende blokken werken ze onder andere aan improvisatie, presentatie en compositie. Daarnaast presenteren ze zich aan elkaar en spelen ze op festivals, in het UMCG en in de concertzaal van VRIJDAG. Ook niet-cursisten kunnen zich (individueel of als groep) aanmelden voor de Muziek Talent Route.

Adam en Eva

Het thema van de compositiewedstrijd is dit jaar ‘Adam & Eva’. Mauro en Laura hebben daar ieder hun eigen draai aan gegeven. Mauro componeerde ‘Regret’, een stuk over spijt: “Spijt, dat gevoel heeft iedereen gehad. Je voelt je beschaamd of zelfs boos. Je begint te denken hoe je het veel anders zou hebben willen gedaan. Maar wat je deed kan je niet ongedaan maken, je bent er met je hele leven vast. Dit komt ook voor in het verhaal van Adam & Eva, want Eva eet de appel van verboden kennis en heeft daar meteen spijt van. Ze kan het niet veranderen.”

Laura componeerde samen met Max Dorst het stuk ‘Your Way’: “Ons nummer ‘Your Way’ gaat over het vinden van je eigen weg, je eigen manier. De meesten kennen Eva als een zwakke vrouw die een enorme fout heeft gemaakt. Wie is die Eva eigenlijk? Is ze een dader of een slachtoffer? Of is ze de vrouw die haar eigen kijk op de waarheid heeft en haar eigen pad kiest? Welk gevecht heeft ze met zichzelf en haar omgeving? Vindt ze haar eigen pad: the different way to reach her goal?”

Benieuwd naar de composities? Bezoek de halve finale in Akoesticum in Ede op zaterdag 24 en zondag 25 november of beluister de stukken op nbe.nl/componeren. Het is ook mogelijk om te stemmen. Alle deelnemers maken namelijk kans op de Publieksprijs die tijdens de finale wordt uitgereikt.