Column Buitgenspel Wim Masker: niks deugt er nog

GRONINGEN - Gemiddeld zo’n twee keer per maand stap ik een galerie of museum binnen. Ik zie daar nooit juichende mensen...

Ook gevloekt, gescholden of uitgefloten wordt er niet. Kunst roept nu eenmaal andere, minder heftige emoties op dan voetbal. Als het ergens aantoonbaar minder gaat in het voetbal, deugt er in de ogen van emotioneel betrokken volgers meteen helemaal niks meer van. Zondebokken worden gezocht en vrijwel meteen gevonden. Daar komt geen parlementaire enquête aan te pas. Doen succesvollere voetbalburen iets anders dan wij? Meteen kopiëren die hap.

Beter van niet. Willem van Hanegem schreef daar maandag iets zinnigs over in het Algemeen Dagblad. “In mei presenteerde onze eigen NOS een documentaire. We moesten bij Duitsland gaan kijken, dan kwamen we er weer bovenop. Dat was de strekking. We zijn nog geen vijf maanden verder en Die Mannschaft wordt weggehoond in eigen land. Achter de winnaars aanrennen, daar zijn we erg goed in in dit land.”

Helemaal mee eens.

De kans bestaat dat de eredivisieclubs later deze maand ‘ja’ gaan zeggen tegen een voorstel om een licht aangepaste versie van het Belgische competitiemodel over te nemen. Waarom? Vooral omdat de Belgen een aantal jaren in Europa beter hebben gepresteerd dan wij... Invoering van dit model noopt tot het spelen van veel meer wedstrijden in koude wintermaanden en is voor tien of twaalf clubs en hun supporters sportief totaal oninteressant. Maar dat beseffen de voorstanders en de instemmende media niet, als ze het al interesseert.