Tip van de Programmeur: mobieltjes uit, fantasie aan

GRONINGEN - “Mam, het komt door jou dat we zo goed zijn in dramatische vorming, normale kinderen gaan niet zo vaak naar het theater.”

Ik moest deze opmerking van mijn zoon even laten bezinken. Zijn wij niet normaal of is het niet normaal om vaak naar jeugdtheater te gaan? Dat laatste is jammer. Naast het feit dat jeugdtheater in Nederland van zeer hoog niveau is, is de directe reactie van kinderen op voorstellingen een feestje om te horen en te zien. Vooral jonge kinderen gaan helemaal op in wat er op het podium gebeurt. Voor die kinderen is theater bijna echt. “Kijk mama, het is net een 3D-film”, hoorde ik een meisje voor mij laatst zeggen. Theater is echt 3D met echte mensen en echt zweet. Ze staan voor je neus op het podium en nemen je mee in een verhaal.

Wij volwassenen beleven een voorstelling vaak totaal anders dan kinderen. Soms hoor je ouders schaterlachen om wat kinderen niet leuk vinden. Of andersom. Om wat je als ouder helemaal niet leuk vindt, liggen kinderen in een deuk. Het levert na afloop leuke gesprekken op aan de keukentafel. Jeugdtheatervoorstellingen zijn zo fantasierijk. En juist fantasie, dagdromen en mooie verhalen zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen.

Jeugdtheater daagt je uit anders te kijken naar jezelf en de wereld om je heen. “Van jeugdtheater leer je hoog klimmen. Van jeugdtheater leer je wild denken. Wij zijn die zwerver, waar je plots mee zit te praten. Jeugdtheater is een les in vertrouwen”, omschreef theatermaker Jetse Batelaan het al eens zo mooi.

Genoeg redenen dus om de mobieltjes eens wat vaker uit te zetten en de fantasie aan. Begin in de herfstvakantie. Stadsschouwburg Groningen en Grand Theatre staan in het teken van jeugdtheater. Met heel veel superleuke voorstellingen over jokkebrokkers, doormodderende moeders en onvergetelijke helden. We verwelkomen je graag.

Stadsschouwburg Groningen, Grand Theatre: Toffe Kastanjes jeugdtheater in de herfstvakantie van 19 tot een met 28 oktober. Met onder andere 21 okt Alice (6+), 23 okt De Jokkebrokker (6+), 26 okt Martin Luther King (8+), 28 okt Kikker en de vallende ster (4+).

Kijk voor het volledige programma: ssbg.nl.